Zbulohen ne thellsi 14.ooo m motorret e Apollo-11...
Faqja 1 e 1
Zbulohen ne thellsi 14.ooo m motorret e Apollo-11...
Gjenden ne thellsi 14.ooo m motorret e Apollo-11
(CNN) -Themelesi i Amazon dhe i CEO, Jeff Bezos,zbuloi thesarin e fundosur në Atlantik këtë vit: komponentët e dy motorëve F-1 të raketave. Tani ai thotë se ai ka verifikuar se ata janë motorë nga Apollo 11, misioni i parë që dergoi astronautët amerikanë në Hënë.
E shtuna e kesaj jave është përvjetori i zbarkimit te Apollo 11 ne vitin 1969 ne hënë.
"44 vjet më parë Neil Armstrong shkeli në Hënë, dhe tani ne kemi gjetur një mrekulli teknologjike,e bërë e mundur nga të gjithë," shkroi Bezos në blogun e tij.
Bezos përgëzoi ekipin e konservimit në Cosmosphere Kansas dhe Qendrën e Hapësirës në Hutchinson, Kansas, për përpjekjet e tij.
Një prej eksploratorve zbuloi se numri "2044" kishte qenë shkruar në bojë të zezë në anën e njërës prej dhomave.Ai e gjeti atë duke përdorur një dritë të zezë dhe një filtër të veçantë.
'2044'. Ky numer nuk ishte një mister. Sipas Bezos, ai korrespondon me numrin 6044 te NASA-s, numrin serial për F-1 Engine eshte nr 5 nga misioni Apollo 11.
Kerkuesi vazhdoi punën e tij në këtë dhomë qe ishin ngulur ne dhe, pas heqjes se korrozionit, gjeti një vulë mbi sipërfaqen metalike që tha se ishte"Njësia Nr 2044".
"Percaktimi i përpiktë është punë që kërkon nivele të shquara durimi dhe vëmendje në detaje, dhe këta djem i kanë të dyja," tha Bezos i Kansas.
Jeff Bezos tha se numeri i identifikuar eshte një numër serial qe provon se objekti eshte një motor rakete qe erdhi nga programi Apollo 11.
Një mbrojtës i pazakontë objektesh dhe historisë se Apollo 11,Bezos thote se ai ka nje ëndërr të madhe duke shikuar misionin origjinal të Apollo 11, si atehere kur ishte një 5-vjeçar, në vitin 1969.
Shefi Amazon Jeff Bezos njoftoi në muajin mars, se ekipi i tij i studiuesve,kishte zbuluar një grup të motorëve të raketave gjigante që ai e përshkroi si "një wonderland nënujore''.E pabesueshme,dukeshin si skulptura te gdhendura te motorët F-1" Ato u gjetën në 14.000 m ne thellsite e ujit në brigjet e Florides.
Motorë F-1 mundësuan raketen Saturn V,te mbante Neil Armstrong, Buzz Aldrin dhe Michael Collins në misionin Apollo 11 në hënë. Në një lartësi prej rreth 38 kilometra, faza e parë e anijeve kozmike, duke përfshirë motorët,jane ndarë. Këto pjesë janë konsideruar te shkatërruara apo te humbura përgjithmonë.
Bezos kishte thënë në vitin 2012 se ai donte të gjendete motorët e raketes Apollo 11, por vuri në dukje se shumë numra serik te tyre janë tërësisht ose pjesërisht të zhdukur.
"Fundi motoreve 'nga temperaturat e larta gjate punes dhe nga gërryerjet të rënda gjate 43 vjete ne bazenin nënujore apo të mbuluara me balte,ka bere qe shumicën e numrave serik origjinale te jene zhdukur," shkroi ai në blogun e tij.
Secili nga motorët peshon rreth 9 ton, dhe ata u vendosen ne rakete në një grup prej pesë cope. Ata siguruan 32 milionë kuaj-fuqi nga djegia 6.000 £ e karburantit për çdo sekondë, dhe së bashku, derguan raketën më të madhe në histori, 38 milje mbi Tokë në më pak se tre minuta.
Pas ndarjes, motorët e raketave arriten shpejtesine e tyre në 5.000 milje në orë, tha Bezos, dhe pastaj rane në oqean. Ky është vendi ku ata mbetën te pazbuluar për dekada të tëra, derisa ekipi përdori hidrolokator te sofistikuar per gjetjen e tyre.
"Teknologjia e përdorur për gjetjen e tyre është një mënyrë si ajo e teknologjise se vete Apollos," shkroi Bezos në mars. "Aparaturat automatike Remotely te vendosur në anijen tonë,operojne per te punuar në një thellësi prej më shumë se 14.000 metra, me fibra optikë të perbere nga kabllot elektrike per transmetimin e energjisë në më shumë se 4.000 volt."
Motorë tani janë thesar i një race të ndryshme eksplorimi. Bezos tha se ai ka ndërmend për të vënë hardware në ekran ", ku ndoshta ato do ta frymëzojnë
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi