Enigma-Explorer
Regjistrohu qe te shohesh gjithcka.Me respekt Estilen

Join the forum, it's quick and easy

Enigma-Explorer
Regjistrohu qe te shohesh gjithcka.Me respekt Estilen
Enigma-Explorer
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2

3 posters

Faqja 4 e 4 Previous  1, 2, 3, 4

Shko poshtë

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Empty Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2

Mesazh nga Rifat Mon Apr 23, 2012 2:21 pm

First topic message reminder :

Ngjarje,risi,histori,arkelologji e zbulime nga bota dhe universi

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Archeologie-on-a-retrouve-la-tombe-du-roi-herode

Gjinden fragmente të një dorëshkrim të rrallë egjiptian te mbledhur ne nje mumje

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Egypt_729-420x0
Në Muzeun Queensland jane gjetur fragmente pergamenesh me një dorëshkrim të rrallë egjiptian.
Arkeologët ishin në kërkim për më shumë se 100 vjet te ketyre fragmenteve legjendare egjiptiane të zhdukura, të doreshkrimit me titull "Libri i te vdekurve".

Gjatë punes per rinovimin e Muzeut të Brisbanes, një egjiptolog gjate levizjes se një mumje vuri re ajo ishte e mbështjellë në letrat e papirusit(pergamene)qe përmbanin pikërisht librin e famshëm ''Librin i të vdekurve''.

Shumë prej fragmenteve te ketij libri janë gjetur në Muzeun Britanik në Londër, dhe të tjerët në Muzeun Metropolitan në Nju Jork.

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Images?q=tbn:ANd9GcQSSF40781MSpMz3G9g3QezCogBGTXZdvN_K_bsq10YrNgR25guTg

Mendohet se ky libër kishte mbështjellë trupin e një ''ish zyrtari'' të lartë egjiptian të cilët jetonin në vitet 1420 para Krishtit,i cili ishte mumifikuar duke u mbledhur me pergamenet me mbishkrimet e librit ne fjale

Tani me këto pjesë të reja të ''librit të vdekurve'', ndoshta egyptologet me në fund mund ta rindërtojnë atë në tërësinë e saj,nepermjet softwerve te fuqishem kompjuterik.

Edituar për herë të fundit nga Estilen në Wed May 23, 2012 7:33 am, edituar 2 herë gjithsej
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Numri i postimeve : 2401

https://enigmaexplorer.albanianforum.net

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Empty Re: Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2

Mesazh nga Rifat Thu Aug 23, 2012 11:47 am

Nje krijese misterioze qe nuk eshte indentifikuar

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Krijesa_e_cudistshme_503123

Gjahtarët në Namibi kanë kapur një krijesë të çuditshme që kurrë më parë nuk është parë. Xhirimi shkaktoi reagime të mëdha nëse është fjala për një qenie nga një tjetër planet, një krijesë mitike apo diçka krejtësisht e ndryshme.

Xhirimi që shfaqë një krijesë pazakontë të kapur në Afrikë, është parë 250 mijë herë në vetëm një ditë. Në përshkrimin e tij thuhet se gjuetarët lokale në Namibi kanë parë një krijesë të çuditshme, në kërkim të ushqimit. Një nga gjuetarët e goditi me një plumb, pas të cilit sulm largohet në shkurre, ku gjuetarët sërish e gjejnë.

Gjahtarët kanë gjetur edhe tre qenieve të tjera të ngjashme. Njëri prej tyre i sulmoi ata, kështu që ata e vranë, ndërsa pjesa tjetër iku.

Trupi i krijesës së çuditshme është dërguar në kampin e gjuetisë, ndërsa priten ekzaminimi i tij.

Në Youtube në ndërkohë ka nisur debati i “zjarrtë” për prejardhjen e tij. Derisa disa besojnë se kjo është një fotografi e rreme, të tjerët janë të bindur për vërtetësinë. Disa madje pretendojnë të kenë parë vetë krijesa të ngjashme.

Shikojeni videon dhe gjykoni vetë se për çfarë mund të jetë fjala. Për krijesa të ndonjë planeti tjetër, mitike apo diçka tjetër!

Rifat
Webmaster
Webmaster

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Empty Re: Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2

Mesazh nga Rifat Tue Sep 04, 2012 9:13 am

Dinosauret nen hunden e NASA-s

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Dinosaur-images-067-resize

NASA ka gjetur shenja të jetës antike të dinosaurëve që mendohet të kenë jetuar 110 milion vjet më parë. Kësaj rradhe, zbulimi nuk është bërë në Mars. Shenjat janë gjetur në Tokë, në kopshtin e NASA-së,para hundes se saj.

Gjahtari i dinosaurëve, Ray Stanford ka njoftuar lokacionin e gjurmës së dinosaurit të zbuluar javën e kaluar. Ai e ka gjetur saktësisht në territorin e Qendrës së Fluturimit Goddard Space të NASA-së. Sipas Stanford, gjurma i takon t, lloj i mbuluar me gjemba dhe me katër këmbë.

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Milapict
Qendra Fluturimit Goddard Space të NASA-së,ku u gjend fosili

“Shkenctarët e hapësirës janë dukë ecur në vendin e saktë ku para 110 deri në 112 milion vjet më parë kanë ecur këta dinosaur të mëdhenj e të rëndë.” ka thënë Stanford.Zbulimi i shkenctarit është konfirmuar nga David Weishampel, autor i librit “Dinosaurët e bregut të lindjes”.

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Thu Sep 13, 2012 8:13 am

Zbulohet vula e Sansonit..?

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Universitc3a0-di-tel-aviv

Arkeologët duke gërmuar në kodrat Beit Shemesh pranë Judesë në Jeruzalem,gjetën një vulë të lashtë prej guri, e cila mund të përfaqësojë historinë e Dhiatës së Vjetër të Sansonit në luftën kundër luanit.

Vula e vogël (më pak se një centimetër në diametër) tregon një kafshë të madhe me bisht mace e sulmuar nga një burrë.Vula është zbuluar në një shtresë toke që daton rreth shekullit të njëmbëdhjetë, kur fiset e Izraelit u zhvendosën në zonë,pas pushtimit të Kanaanit nga Jozueut. Kjo ishte një kohë kur hebrenjtë ishin duke u udhëhequr nga krerë të njohur si gjyqtarë, njëri prej të cilëve ishte Sanson.

Vendndodhja e zbulimit,është në afërsi të lumit Sorek që shënon kufirin midis Izraelit dhe armiqve të tyre Filistejve,gjithashtu mbi vulën mund të jetë një hero,thonë arkeologët izraelitë.

Si alternativë të saj, mund të thuhet se aty mund te jete vepra e një heroi të fortë të mjaftueshme për të luftuar një luan, ndoshta pastaj u bë historia e Sansonit.

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Sansone-uccide-un-leone-alamy

Samsoni, një nga personazhet më interesante në Dhiatën e Vjetër,zbuloi fuqinë e tij, kur ai u sulmua nga një luan, ndërsa ai ishte duke shkuar për të kërkuar dorën e një gruaje Filisteut-e,e vrau kafshën me duart e tij të zhveshur.

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Tue Sep 18, 2012 9:13 am

A shohin burrat dhe grate ne te njenjten menyre..?

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 091448184-69c06115-731b-4db5-8240-d4c848e25230

Kjo nuk është vetëm një klishe: sipas një studimi të ri të publikuar në Biologji ndaj dallimeve te seksit, burrat dhe grate vërtetë nuk e shohin gjëra në të njëjtën mënyrë, dhe kjo mund të ketë rrënjë të thella në evolucionin e njeriut.

Sipas hulumtimit te kryer nga psikologu Izrael Abramov të Brooklyn College, gratë janë në gjendje të dallojnë ngjyrat me mirë, ndërsa burrat janë më në gjendje të identifikojë objektet qe lëvizin shpejtë, dhe për të mbledhur të dhënat në distancë, të cilat, sipas ekspertëve, mund të jetë rezultat i një adaptimi evolucionar që lidhet me gjuetine e tyre ne të kaluarën tonë.

Gjate eksperimenteve në një numer tek të rinjtë e dy gjinive , studiuesit kane vërejtur se burrat dhe gratë priren të japin konture të ndryshme objekteve të njëjta, dhe mendojnë se e dinë arsyen.

"Për shumicën e meshkujve spektri i dukshem ka nevojë për një gjatësi vale pak më të lartë se ajo e femrave në mënyrë që të perceptojnë të njëjtin ton,"shpjegojnë studiuesit

Sepse një gjatësi vale më e madhe është e lidhur me ngjyrat e "nxehta", një farë
konturi portokalli mund të duket shumë e kuqe për një burre ne krahasim me grate,kurse bari është gjithmonë më i gjelbërt per gratë se sa per burrat, të cilët perceptojnë objektet e gjelbëra pak më të verdhë.

Burrat duket se shkëlqejnë veçanërisht në ndryshimet e imta e te shpejta të objekteve në distancë, një aftësi që hulumtuesit ia atribuojnë zhvillimive nervore në organet vizuale, e cila është amplifikuar nga hormonet mashkullore të tilla si testosterone, dhe kjo ka cuar që meshkujt janë të lindur me 25 për qind neurone më shumë në këtë rajon të trurit se sa femrat.

Dhe këto kapacitete të ndryshme në fakt mund të shpjegohen me hipotezën që dy sekset kanë zhvilluar aftësi të ndryshme psikologjike për t'iu përgjigjur më mirë roleve te tyre në parahistori: gjahtarët meshkuj "do të ishin më mirë në gjendje për të identifikuar gjahun e tyre potencial apo grabitqarët nga një distancë e caktuar", ndërsa femra, mund të ketë përshtatur njohjen e ngjyrave nga objektet të tilla si manaferrat dhe frutat.

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Albani-Explorer Wed Sep 19, 2012 2:32 pm

Misteri në një papirus të shekullit të katërt në të cilën është se shkruar se Jezusi ishte i martuar!

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Papiro1

Karen King, një historian i Krishterizmit 'në Harvard', ka njoftuar zbulimin e një fragmenti (4-8 cm) të një papirusi te shekullit te katërt me shkrime Koptike (një hieroglifik egjiptian i pashkruar),ku Jezusi i referohet "gruas"se tij.Në tekst, "shpjegon Profesor Karen King, ka një dialog në të cilin" Jezusi flet për "gruan e tij", e quajtur "Mary".

"Tradita krishtere e ka ruajtur gjithmonë tabulatin se Jezusi" nuk ishte i martuar'', pavarësisht se "nuk ka asnjë dëshmi historike për ta mbështetur këtë pohim", thote King. "Ky ungjill i ri nuk është provë se Jezusi" ishte i martuar - shton ai - por na tregon se çështja e martesës dhe seksualiteti i tij mbeten te hapura .

Kisha katolike ka thene gjithmonë se Jezusi "nuk ishte i martuar'', por pikëpamje te kundërta kane marrë forme dhe zë në vitin 2003, kur Dan Brown publikoi librin e tij më të shitur "Kodi i Da Vincit ", i cili shkaktoi zemërimin e shumë të krishterëve",bazuar në fakt tek ideja se "Jezusi kishte një grua me emrin Maria Magdalena dhe fëmijët e tij.

Profesor King thote se fragmenti ne fjale jep prova se në mesin e disa krishterëve te hershëm besonin se "Jezusi ishte i martuar. Roger Bagnal, drejtor i Institutit për Studimin e botës së lashtë në Nju Jork thote me bindje se fragmenti, që King e ka quajtur" Ungjilli i gruas së Jezusit, "është autentik. Megjthate për çdo rast, hetimet e mëtejshme do te të kryhen nga ekspertët.

Albani-Explorer
Webmaster
Webmaster

Numri i postimeve : 46

Mesazh nga Albani-Explorer Thu Sep 20, 2012 10:20 am

Mozaik i madh Romak zbulohet në Turqi

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 11943-1

Zbulohet një mozaik imadh romak në Turqinë jugore."Zbulimi u bë në Antioki të Cragumit nga një ekip arkeologësh te Universitetit Lincoln, Nebraska. Ky është një mozaik i rafinuar 148 metra katrore.Zbulimi është mozaiku më i madhe i llojit të tij në rajon.Puna tregon ndikimin e habitshme kulturore të Perandorisë Romake në zonë gjatë shek te tretë dhe të katërt.

"Jemi të befasuar nga gjetja e një mozaiku të kësaj madhësie në këtë rajon," tha Michael Hoff, drejtor i gërmimeve. "Zbulimi do të na detyrojë" të rishohim idene se çfarë ka ndodhur në këtë zonë gjatë kohëve të sundimit të Perandorisë Romake. Ndoshta ky rajon ishte më shumë i romanizuar se sa mendohej deri tashti, "shtoi ai.Dekoret e mozaikut,dyert e gjera,ngjyrat e ndryshme te forta dhe vizatimet gjeometrike tregojne se kemi te bejme me "pjesë te një banjo.

Albani-Explorer
Webmaster
Webmaster

Numri i postimeve : 46

Mesazh nga Rifat Mon Sep 24, 2012 2:05 pm

Prejardhja jone nga Afrika...?

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Images?q=tbn:ANd9GcTp9uxo4ggSASohxRZg-a358vbVcnp30PUtLs4SFboFohF3WgFlHg

Teoria se njerëzit modernë kanë erdhur nga një vend i Afrikës ka qenë i sfiduar nga studimet e reja.
Në to arrihet ne konkluzion se popujt Khoe dhe San nga Saharaja janë parardhësit ne shpërndarjen e hershme në historinë e njerëzimit, rreth 100,000 vjet më parë.

Sipas revistes 'Shkenca'studimi, që përfshinë 220 pjesëmarrës që përfaqësonin 11 popullsi në të gjithë Afrikën Jugore, arrin ne perfundimin me rreth 2.3 milion variante të ADN-së individit.

Kjo është menduar të jetë për shkak të shtresimit dhe mbarështimit gjenetik - dhe jo në mënyrë të rastësisshme.
Një grup shkencëtarësh ndërkombëtarë nga Suedia dhe Afrika e Jugut kryen studimin më të madh gjenomik të bërë ndonjëherë në mesin e grupeve folëse Khoe dhe San.

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 2Q==

Hulumtuesit vlerësojnë se popullsia veriore nga San Namibi dhe Angola është e ndarë nga popullsitë e Khoe dhe San që jetojnë në Afrikën e Jugut rreth 40.000 vjet më parë.Dr Carina Schlebusch, i Universitetit Witwatersrand, në Johanesburg, flet per revisten 'Shkenca': "Është e habitshme shumëllojshmëria etnike në mesin e grupit Khoe-San.Ne ishim në gjendje për të parë shumë aspekte të historisë së gjallë që i dha hop në këtë diversitet,ADN -së së tyre. "

Shumë shkencëtarë besojnë se njerëzit modernë e kanë origjinën nga një rajon në Afrikë para përhapjes në Evropë dhe Azi rreth 60.000 vjet më parë.

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Article-0-151FABC2000005DC-578_306x423

Të dhënat gjenetike gjithashtu tregojnë se si gjeneratat e Khoe-San janë përshtatur me mjedisin e tyre që përfshinte funksionin e muskujve, përgjigje imune, dhe mbrojtje nga rrezet UV.Aftësitë bujqësore ishin zhvilluar dhe përhapur në të gjithë Afrikën e jugut me kontribute gjenetike midis një grupi San,dhe njerëz në Afrikën Lindore.

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 DidourancestorsliveinAfrica150200000yearsagoandthenspreadaroundtheworld1-3-2-1-1-0-0-0-0-0-0

Gazeta Shkenca njoftoi se shkencetaret janë fokusuar në sinjale në të gjithë gjenomin e përshtatjeve të lashta që kanë ndodhur përpara ndarjes historike të racës San-Khoe nga njerëzit e tjerë.

Bashkë-autori Pontus Skoglund, nga Uppsala, thote: "Edhe pse të gjithë njerëzit sot, kanë kryer variante të ngjashme në këto gjene, divergjenca mes Khoe-san dhe grupeve të tjera njerëzore na lejon të shohim qartë gjenet që kanë qenë të shpejta në paraardhësit dhe evolucionin e të gjithëve prej nesh që jetojmë sot në planet.
Studimi do të vazhdojë më vonë edhe për zbulimin dhe lidhjen e sëmundjeve.

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Mon Sep 24, 2012 3:03 pm

Njerëzit filluan të konsumojne bimët 180.000 vjet më parë - duke u larguar nga ushqimi i peshkut te liqeneve dhe migruan nëpër Afrikë

-Adaptimi me një dietë vegjetariane te pjesshme ndihmoi njerëzimin të humbasi varësinë e tyre te hershme nga te ushqyerit me peshk
-Studimi gjenetik sugjeron se konsumi i yndyrnave bimore përshpejtoi zhvillimin e trurit, dhe lejoi emigrimin masiv-nga Afrika
-Gjetjet mund të shpjegojnë pse popullatat e ndryshme racore dhe etnike, reagojnë ndryshe në dietat moderne perëndimore

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Article-0-0033E8F800000258-995_233x344
Njerëzit moderne ishin në gjendje për të dalë nga Afrika, pas një mutacioni gjenetik i lejuar ata që të bëhen vegjetariane,tregon një studim i ri.

Ndryshim do të thotë se njerëzit ishin në gjendje për të lëvizur larg nga burimet e ujit dhe u përhapen në të gjithë kontinentin.

Gjenetistët kanë krahasuar sekuencat e ADN-së nga njerëz të shumta në mbarë botën për të përcaktuar se si popullatat e ndryshme lidhen me njëri-tjetrin dhe kur ata mund të kenë shkuar ne drejtime të veçanta e te ndryshme.

Tani tre ekipet e shkencëtarëve amerikanë kanë gjetur se një variant gjenetik kyç,ishte aftësia për të kthyer yndyrnat nga bimët në ushqyes të nevojshëm për të trurin.

Zhvillimi do të lejonte njerëzit e hershem të largoheshin nga ujërat e Afrikës qendrore, ku kishin ngrënë peshk, ky fakt sipas studimit të publikuar online në Bibliotekën Publike të Shkencave (PLoS).

Hulumtuesi Johns Hopkins nga Wake Forest Baptist Medical Centre nga Karolina e Veriut,ka analizuar gjenet e 1.092 personave nga 15 popullsi të ndryshme njerëzore.

Ata pretendojnë se homo sapiensi u shfaq para 180.000 vjet më parë, por qëndroi në një vend rreth burimeve të ujit në Afrikën qendrore për gati 100,000 vjet.

Autori, Doktor i lartë Floyd Chilton, profesor i fiziologjisë dhe farmakologji dhe drejtor i Qendrës për lipide dhe Parandalimin e Sëmundjeve ngjitëse në Wake Forest Baptist, tha se dislokimi ne nje vend ishte kritik per sigurimin e furnizimeve te gatshëm me peshk dhe butak,ushqime me prani te madhe acidi yndyror docosahexaenoic (DHA) , e cila ishte e nevojshme për zhvillimin e trurit.

"Kjo mund të ketë mbajtur njerëzit e hershëm prane burimeve të ujit në Afrikën Qendrore, ku ka pasur një zinxhir te vazhdueshëm ushqimit te pasur me DHA," thote doktori.

"Ka qenë një debat i vazhdushëm në faktin se si njerëzit e hershëm ishin në gjendje për të marrë DHA-ne e mjaftueshme te nevojshme për të mbajtur madhësinë dhe kompleksitetin e trurit.

"Është e mahnitshme të mendosh se ne mund të kemi zbuluar rajonin e ''ndryshimeve gjenetike'' që u krijua në kohën kur njerëzit e hershem filluan per lëvizur nga ky rajon qendror në cdo territor,proces qe është quajtur
"zgjerimi i madh. "

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Article-0-151FABCB000005DC-491_634x374
Dietë e shumëllojshme: Dy anëtarët e fisit Mardi,në Lindjen te Sudanit,përdorim harqe për gjueti peshku në traditën e paraardhësve të tyre

Kjo do të thotë se njerëzit e hershme nuk duhet të mbështeteshin vetëm ne një burim ushqimi,si peshku, për rritjen dhe zhvillimin e trurit.

Sipas Joshua Akey, shkencëtar në Universitetin e Uashingtonit, zhvillimi ishte veçanërisht i rëndësishme, sepse varianti gjenetik u ngrit përpara se gjuetia e organizuar dhe peshkimi mund të ketë dhënë burime më të besueshme te yndyrave të nevojshme.

"Fuqia e gjenetikës vazhdimisht me impresionon mua, me ane te se ciles mund të bëjmë konkluzione në lidhje me gjërat që kanë ndodhur dhjetëra mijëra vjet më parë, duke studiuar modelet e variacionit gjenetik që ekzistojnë në popullatat bashkëkohore," shtoi ai.

Kërkuesit thanë se zbulimet gjate një studimi të fundit në vitin 2011,verteton se njerëzit me origjinë afrikane kanë një frekuencë më të lartë të gjenit që konverton yndyrnat bazë bimore ne acide yndyrore polyunsaturated që shkaktojnë inflamacione.

Krahasuar me Kaukazianet,afro- amerikanët në Shtetet e Bashkuara kanë norma shumë më të larta të hipertensionit, diabetit tip 2, atake kardiake, sëmundje koronare të zemrës dhe disa lloje të kancerit.

"Vëzhgimi i tanishëm jep një tjetër çelës të rëndësishëm si pse popullatat e ndryshme racore dhe etnike kane gjasa të përgjigjen ndryshe për dietën moderne perëndimore," thote Dr Chilton.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2206544/Humans-began-eating-plants-180-000-years-ago-aid-brain-development---affecting-diet-today.html#ixzz1434OZt6F

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Tue Sep 25, 2012 3:23 pm

Zbulohet nje dhemb i kuruar 6500 vjet me pare..

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Mbushje-6500-vjecare-albstroka-shkrim
Një dhëmb 6.500 vjeçar me një mbushje beeswax (brenda vijës së verdhë me pika)

Mbushja u zbulua rastësisht nga Claudio Tuniz, Federico Bernardini dhe kolegët në Qendrën Ndërkombëtare Salam Abdus për Fizike teorike në Trieste,duke përdorur një kockë te fosilizuara të nofulles të një burri,të gjetur në një shpellë pranë Triestës, para 100 vjetësh, mirëpo, atëherë, kjo gjetje kaloi pa u vënë re. për të provuar të pajisje e reja të imazhit me rreze X-ray.Kocka më shumë gjasa i përkiste një individ 24-30 vjeçar.

Me sa duket ketu ze fill historiku i lindjes se shkences stamotologjise

Për të konfirmuar gjetjen e tyre, studiuesit kane përdorur teknika të ndryshme analitike, duke përfshirë edhe rrezatimin sinkrotron mikro-tomography (CT mikro-), Accelerator Mass Spektrometrie (AMS) dhe skanimin mikroskopik elektronik (SEM).

Shkencëtarët nuk janë plotësisht të sigurtë nëse mbushja u bë para vdekjes së burrit (bëhet fjalë për një rast tepër të hershëm) apo pas vdekjes së tij për arsye të tjera, si për shembull ndonjë ritual. Megjithatë, ata janë të mendimit se varianti i parë është dhe më i mundshmi.

Sipas studiuesve, “zgavra e formuar në dhëmbin e qenit të burrit u mbulua me dyll blete, për lehtësim përtypjeje. Ky zbulim ndoshta është prova më e lashtë e parahistorisë stomatologjike të Evropës dhe shembulli më i hershëm e i njohur i trajtimit të drejtpërdrejtë. Pra, një mbushje dëshmon trajtimin e suksesshëm të dhembjes së dhëmbit 6500 vjet më parë”.

Dëmtimi i rëndë i dhëmbit vlerësohet të ketë ndodhur për arsye se njerëzit neolitikë i përdornin dhëmbët e vet jo vetëm për të përtypur ushqim, por edhe për veprimtari të tjera, p.sh. burrat për të zbutur lëkurën e për të bërë mjete, ndërsa gratë për thurje

http://news.discovery.com/history/ancient-dentistry-120920.html

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Tue Oct 09, 2012 2:22 pm

Keshtjella qe jane rrethuar me histori shekullore

Keshtjella Bamburgh, Angli

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 300px-Bamburgh_2006_closeup

Kjo fortese ka qendruar mbi shkembinj prane Detit te Veriut qe prej shekullit te peste te eres sone. Ne shekullin e dymbedhjete, Mbreti Henry II jetoi aty dhe me vone ajo u mor ne zoterim nga William Armstrong, nje industrialist i pasur Viktorian. Keshtjella e cila eshte akoma ne pronesi te pasardhesve te Armstrong ka sherbyer si nje vend xhirimi per shume filma, ku mund te permendim versionin e Makbethit nga Roman Poanski ne vitin 1971.
Ne rast se do te deshironit te vizitonit keshtjellen duhet te dini se ajo eshte e hapur per publikun nga Marsi ne Tetor. Ka nje pamje te mrekullueshme te detit dhe atje mund te shkosh vetem kur ka zbatice.

Château de Castelnaud, France

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Images?q=tbn:ANd9GcR0UIjTiHWIaoO0xb2QtfUyeVH1OUuVGUHJwDzqh5WlJbHv8aeBYw

Kjo fortese shume impresionuese eshte e vendosur mbi shkembinj permbi lumin Dordogne. Gjate luftes se viteve njeqind, kjo keshtjelle u pushtua nga anglezet dhe francezet zoteronin fortesen Chateau de Beynac dhe te dy shtetet shpresonin te kontrollonin kufirin rajonal. Ne ditet e sotme Castelnaud eshte e njohur si Muzeu i Luftes Mediavale ku perfshihen rikonstruksione te ndryshme per ta mbajtur sa me terheqes per publikun e interesuar.

Keshtjella e Leeds, Angli

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Leeds_castle_maidstone_kent_uk_0069

Maidstone, Angli
Eshte me shume se 900 vjec kjo keshtjelle ne te cilen rregullisht banoi Henry VIII. Suksesi i keshtjelles si nje nga pikat turistike me atraktive vjen nga puna e Olive Wilson Filmer qe e bleu ne ankand ne vitin 1926 per nje shifer 873 000 dollare (nje shifer e aktualizuar sot ne mbi 10 milion dollare). Filmer e perdori pjesen e mbetur te pasurise se tij per ta restauruar dhe zbukuruar strukturen dhe rrethinat e saj.

Château de Chillon, Zvicer

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 12302_1

Liqeni Geneva, Zvicer
Zakonisht te gjitha keshtjellat diferencohen nga njera tjetra ne varesi te territorit ku jane vendosur. Po te shohim edhe Chateau de Chillon e vendosur ne nje ishull prane Liqenit Geneva nuk ben perjashtim. Nga germimet ka dale ne pah se ka fakte te ndertimit te saj qe nga Epoka e Bronxit, por keshtjella ne gjendjen qe eshte tani u ndertua midis shekullit te 12 dhe te 18. Populloriteti i saj pati nje boom ne vitin 1816. Ne ate vit, pas nje vizite qe beri atje Lord Bajroni shkruajti dhe botoi nje poeme “Te burgosurit e Chillonit”.

Keshtjella e Neuschwanstein, Bavari

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Images?q=tbn:ANd9GcRFhFLqWbnb6O2wambD2MbLgFUxZAwcxIifv7W_WIzlt_OrbYCRbQ

Hohenschwangau, Bavaria
Ishte pikerisht Ludwig II i Bavarise — a.k.a. Mad Mbreti Ludwig — angazholi nje dizenjator per te krijuar Neuschwastein. Punetoret e filluan ndertimin e keshtjelles ne vitin 1869, por Mbreti Ludwig nuk pati shume shanse per ta gezuar vepren qe inicioi. Ne vitin 1886, ndersa keshtjella ishte prane perfundimit ai vdiq nen rrethana te dyshimta; trupi i tij u gjet i hedhur ne nje liqen prane trupit te nje fizikanti. Pavaresisht fundit jo te lumtur, Neuschwanstein mbetet keshtjella e perrallave. Madje ajo ka qene inspirimi kryesor per Keshtjellen e Bukuroshes se Fjetur ne Disneyland.

Keshtjella e Kronborg, Danimarke

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Images?q=tbn:ANd9GcStdMDSbkIZJFSPC611ykcp5uxYR6svrpm-oEoduwt4G5bvcFwp Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Images?q=tbn:ANd9GcT6orV2F0yI5f_tCpnshnilAOcdqiDZOrZNlIcAECN4CFDO0le7tg

Helsingor, Danimarke
Krijuar qe ne vitin 1420, Kronborg eshte nje nga keshtjellat e ruajtura me mire te periudhes se Rilindjes (Renaissance), pavaresisht alterimeve te ndryshme qe i jane bere qe prej asaj kohe. E pozicionuar prane nje ngushtice qe ndan ishullin danez te Sjaelland-it nga Suedia, ajo perbente nje pike strategjike per kontrollin e trafikut detar, ne menyre qe te parandalonte kembenguljen e suedezeve per ta pushtuar ate ne vitin 1658. Kronborg fitoi edhe me shume fame si keshtjella e perdorur Hamleti tek Shekspiri.
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Sat Oct 20, 2012 9:34 am

Prova te reja shkencore se Hena ka 'lindur' nga Toka

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Le_ipotesi_pi___quotate_sull_origine_della_luna_7172

Lindja dhe formimi i Hënës është gjithmonë një burim debati shkencor, përmes të cilit janë formuluar hipoteza të ndryshme gjatë dekadave. Tani, tre studime të pavarura kanë treguar se sateliti ynë natyror ka lindur 4, 5 miliardë vjet më parë nga një përplasje gjigande mes Tokës dhe një planeti me madhësinë e planetit Mars.

Për të siguruar prova të reja mbi dinamikën e lindjes së satelitit tonë janë dy studime të botuara në revistën Shkenca, qe u paraqiten në konferencën e Shoqërisë Amerikane të astronomisë në Reno, Nevada, në të cilën është shtuar dhe një hulumtim i tretë,nje raportort për shkëmbinjte hënore te sjella në Tokë nga misionet Apollo dhe publikuar në revistën Nature.

Përshkrimi i ndikimit dhe fazat konvulsive që pasuan, dalin qarte në të gjitha detajet e studimeve si dhe nga simulimet kompjuterike nga hulumtuesit e Universitetit te Harvardit,te udhëhequr nga Matija Çuk. Rindërtimi i impaktit dhe simulimi i imazheve, konfirmohet nga një studim tjeter i Institutit të Kërkimeve Jugperëndimore, ku shihet një tërheqje nga teoria e vjetër që hëna mund të jetë formuar nga bashkimi i materialeve te lëshuara nga planeti i madh që përplas me Tokën.

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Una_luna_sempre_pi___terrestre_669

Simulimet e reja tregojnë se shpejtësia e lartë e rrotullimit të Tokës pas përplasjes me planetin gjigand, mund të ketë dhënë një disk të materialit nga i cili lindi Hëna jone:kjo shpjegohet edhe me ngjashmërinë e madhe te përbërjes kimike të Henes dhe planetit tonë.

Pas impaktit te Henes se lindur,eshte perftuar nje shkrirje gjigande,e cila coi ne avullimin e kimikateve te paqendrureshme,te tilla si zinku.Provat jane të ruajtura në shkëmbinjtë hënor,te raportuara në Tokë nga misionet Apollo ,mostra te analizuara dhe krahasuara me kampionet tokësor dhe marsiane,nga hulumtuesit në Universitetin e Kalifornisë në San Diego.

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 20081210
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Mon Oct 22, 2012 8:36 am

Nje makine moshes se Gurit,ekspozohet ne Muzeun Mardin

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 The-museum-of-mardin-in-ilisu-dam1

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 The-museum-of-mardin-in-ilisu-dam

Gërmimet e organizuara nga Muzeu Mardin pranë digës Ilisu, në afërsi të fshatit Girnavaz në Turqi, çoi në zbulimin e dy maskave teatrale​ romake (një hekuri dhe një bronzi) dhe pothuajse nje makinë me rrota qe ka gjasa se daton nga mosha e gurit.

Të njohura në serinë e karikaturave të Flingstones, ky model makine lë pak për të imagjinuar. A mendohet të ketë qenë një lodër ketu e 7500 vjet me pare..?.

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Car-show

Është supozuar se ''lodra e vogël'' perfaqsonte një objek pune të madhësisë reale qe njihej në atë kohë.
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Tue Oct 23, 2012 7:57 pm

Drejt zbardhjes së shkrimit më të vjetër të padeshifruar në botë

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Writingsystem906

Shkrimet proto-elamite datojnë 3200-2900 vjet para Krishtit dhe mendohet se i përkasin popullisisë që ka jetuar në Iranin Jug-perëndimor

Një grup arkeologësh britanikë janë në fazat e fundit të deshifrimit të shkrimit më të vjetër në botë. Lajmi jepet nga Jacob Dahl, i cili është drejtues i projektit dhe i ‘Ancient World Research Cluster’. Shkrimet e gjuhës proto-elamite konsiderohen një sfidë e vërtetë nga arkeologët dhe përbëjnë dëshminë më të vjetër në kohë të një gjuhe të shkruar që daton në vitet 3200-2900 para Krishtit.

Proto-elamishtja, e cila mendohet se është një gjuhë e folur 5 mijë vjet më parë në Jug-perëndim të Iranit, ka ekzistuar për një periudhë të shkurtër kohore, 150 deri në 200 vjet, nga vitet 3100 deri në 2900 para Krishtit dhe më pas është zhdukur, duke lënë pas shumë enigma të pazgjidhura, lidhur edhe me popullin që e ka përdorur dhe karakteristikat e tyre. Sot janë ruajtur disa mijëra shenja nga shkrimi antik, të cilat janë arkivuar në muzeun e Oksfordit dhe atë të Luvrit.

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 _334517_write300

Por misteri i tyre duket se më në fund është duke u qartësuar, falë sistemit të sofistikuar RTI (Reflectance Transformation Imaging), i cili nënkupton një fotografim të detajuar (me anë të 76 aparateve fotografikë) të secilës shenjë, në mënyrë që të arrihet deshifrimi i tyre. Janë dashur 10 vjet për të studiuar 1200 shenjat e trashëguara nga qytetërimi proto-elamit dhe tani më në fund studiuesit janë pranë mbledhje së fryteve të punës së tyre.

Pavarësisht se ende nuk ekziston një deshifrim i plotë i sistemit të shenjave, studiuesit britanikë pohojnë se nga këqyrja 10-vjeçare e tyre kanë dalë në përfundimin se nuk bëhet fjalë për shkrime poetike, por për një lloj arkive shtetërore të popullsisë që ka banuar në këtë pjesë të Iranit në lashtësi, që përmban regjistrimin e pronës, sasinë e të mbjellave dhe numrin e popullsisë.

Sipas studiuesve, shoqëria e lashtë e Lindjes së Mesme sundohej nga një familje, poshtë të cilëve në hierarki vinte një shtresë e mesme, që ishte më e shumtë në numër, dhe më pas vinte shtresa e të varfërve, punëtorëve që trajtoheshin si kafshë.

Megjithatë, mbeten ende gjëra për t’u deshifruar nga shkrimi antik i cili për shumë kohë ka qenë i mbuluar nga misteri, karakteristikë e të cilit, çka e bën edhe më të vështirë deshifrimin, është mungesa e figurave njerëzore, ose pikturave të ndryshme shoqëruese, që është tipike për gjuhët e lashta.
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Sun Nov 04, 2012 12:32 pm

Itali,ne liqenin e Scanno-s,ne Abruzzo ndodhin levizje te cuditeshme te ujit

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Defaultsw

Lëvizje te çuditshme e ujit kanë çuar detyruar peshkatarët lokale që të kërkojne ndihmen e Institutit Kombëtar të Gjeofizikës dhe Vollkanologjise në Romë. Inxhinierët kane monitoruar shtratin e liqenit duke identifikuar relievin magnetik sidomos ate pjese në veri.

Ekspertët kanë kryer studime me dy anije të ofruara nga disa qytetarë. "Dyshimi është se anomalia mund të jetë nga trupa te huaja në shtratin e liqenit", thotë Gentile Enzo, një peshkatar nga Scanno ",faktore që po shkaktojne anomali në fushen magnetike e si rezultat ne levizjen e cuditeshme te siperfaqes ujore."
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Sat Nov 10, 2012 9:51 am

Nje inovacion teknologjik ketu e 71.000 vjet me pare

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 160320042-e8120e65-5c87-4e2d-9343-a8c222bb94b9

Zbulohen në Afrikën e Jugut nje shtize që datonë këtë teknikë të sofistikuar të përpunimit të gurit mijëvjeçarë,e cila eshte disa here me e vjeter në krahasim me zbulimet deri më tani. Zbulimi konfirmon hipotezën se evolucioni i specieve tona anatomike ke ecur hap pas hapi.

Koha prej 71.000 vjet më parë, e një serie gurësh të vegjël me maje, ose te dhembezuar, prodhuar në mënyrë të tillë që ajo mund të përdoret si armë e hedhur, apo si shtizë me maje,eshte shume domethenes. Zbulimi - i cili u zhvillua në vendin Pinnacle Point pranë Mossel Bay, Afrika e Jugut, eshte përshkruar në një artikull nga Kyle S. Brown ne revisten shkncore "Nature" -tregon konsiderueshem shfaqjen e kësaj teknologjie të rëndësishëm lithice, duke na bere me dije se Homo sapiens ne fillimet e tij ishte i talentuar me kapacitete të larta konceptuale, duke rrezuar teorine e disa antropologëve - në të cilën thuhet se H. sapiens ne fillim ishte i zhvillar fizikisht por jo mentalisht i avancuar.

Microliket e zbuluar ne Pinnacle Point , së bashku me shume gjetje të tjera,dëshmojnë për posedim të një teknologjie të përparuar dhe demonstrim te ekzistencës se një mendimi simbolik. Banorët e lashtë të vendit në fakt zotëronin një teknologji për prodhimin e lamave te holla të gjata prej guri te bute, pastaj i vendosnin në copa prej druri apo kocke, duke krijuar armë të lehta, të tilla si shigjeta ose më shumë gjasa shtiza, e cila ka dhënë një avantazh të rëndësishëm në rritjen e fluksit te perdorimit me dore dhe uljen e rrezikut të lëndimit.

Në fakt, kjo teknologji microlithice ka qëne fort e zhvilluar në rajonet e tjera të Afrikës dhe Euroazise deri rreth 20.000 vjet më parë, edhe pse hulumtime të tjera arkeologjike në fakt kishin treguar tashmë pamjen e saj midis 65.000 dhe 60.000 vjet më parë, gjatë një epoke te akullt që ka ndikuar në planet.

Megjithatë, deri tani ato janë trajtuar gjithmonë si zbulime të izoluara, të cilat nuk duket se tregonin ekzistencën e një politike të vërtetë "industriale",që aq shumë shkencëtarë spekulojnë se këto teknologji do të shfaqen në popullatat e vogla në nevojë gjatë periudhave kritike e lidhur me një klimë të ashpër,por qe me vone u zhduken së bashku me artizanët individual me aftësi të veçanta.

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 160141522-1554b4db-e200-497f-acd6-815302afa454

Në rastin e zbulimeve në Pinnacle Point - një vend që përmban rreth 14 metra thellsi sedimente arkeologjike e që përfshin një periudhë midis 90.000 dhe 50.000 vjet më parë,ka ndihmuar tashmë në sjelljen në dritë te rreth 200.000 objekteve -dhe dokumentacioni tregon se prodhimi i këtyre objekteve ka zgjatur për të paktën 11.000 vjet. "Njëmbëdhjetë vjet vazhdimësi janë në fakt një periudhë pothuajse e paimagjinueshme e kohës, gjatë së cilës njerëzit kanë vazhduar të prodhojnë instrumente në të njëjtën mënyrë. ," thote Curtis W. Marean i Universitetit Shtetëror te Arizonës, i cili ka marrë pjesë në hulumtim.

Shumëllojshmëria e dukshme dhe zhdukja e kësaj teknologjie, shënim i autorëve, është më e mundshme për te qene me e madhe per shkak të faktit,se numri i vendeve afrikane qe jane studiuar është shumë e kufizuar dhe se gërmimet e mëtejshme kanë një probabilitet të lartë për të zbuluar informacion të ri të vlefshëm.
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Wed Nov 14, 2012 11:36 am

Argjentine,Chupacabra sulmon nje grua

Ngjarje,risi,histori,arkelologji,e zbulime nga bota dhe universi -2 - Faqe 4 Chupacabra

Sapo bie nata rrugët e qytetit Cardenas,Argjentine, fillon të boshatisen dhe njerëzit të frikësuar të nxitojnë për të arritur në shtëpitë e tyre duke u mbyllur brenda, pasi katër ditët e fundit, një krijesë e çuditshme dhe misterioze endet në kete qytet të Argjentinës. Kjo krijesë misterioze eshtë njohur si Chupacabra.

Disa zyrtarë të qytetit konfirmuan të premten se në kryeqendren e qarkut,eshte diktuar nje "Chupacabras ose nahual",pothuaj pesë metra e lartë, me thonjtë të gjata, fytyra e tij eshte te rrudhur krahët si ato të lakuriqit te nates .

Dëshmitarët i referohen nje kafshe qe sulmoi një grua duke e lënduar ne qafën, me kthetrat e saj, ngjarje qe e detyroi atë të raportojë në dhomën e urgjencës për trajtim mjekësor.

Është thënë se shumë njerëz e kanë parë këtë kafshe misterioze,pasi kane qenë shumë afër, ajo eshte gjendur në stacionin e autobusëve dhe në selinë e komunës.Paniku ka detyruar njerëzit që të qëndrojnë në shtëpi për t'iu shmangur sulmeve te saj, ndërkohë që familjet e tjera të luten që t'ju largohet frika dhe"djalli" të shkojë larg!
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Sponsored content

Sponsored content

Faqja 4 e 4 Previous  1, 2, 3, 4

Mbrapsht në krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi