Enigma-Explorer
Regjistrohu qe te shohesh gjithcka.Me respekt Estilen

Join the forum, it's quick and easy

Enigma-Explorer
Regjistrohu qe te shohesh gjithcka.Me respekt Estilen
Enigma-Explorer
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tërheqja detit te Arktikut,akulli do te cliroje gazin serre vdekjeprurës

Shko poshtë

Tërheqja detit te Arktikut,akulli do te cliroje gazin serre vdekjeprurës Empty Tërheqja detit te Arktikut,akulli do te cliroje gazin serre vdekjeprurës

Mesazh nga Rifat Thu Dec 15, 2011 5:23 pm

Tërheqja detit te Arktikut,akulli do te cliroje gazin serre vdekjeprurës

Tërheqja detit te Arktikut,akulli do te cliroje gazin serre vdekjeprurës Tumblr_lw6iclK4G61qzsjkco1_500

Flluska e vorbulla dramatike dhe të paprecedenta të metanit - një gaz serë 20 herë më i fuqishëm se dioksid karbonit,janë parë në sipërfaqen e Oqeanit Arktik nga shkencëtarët,te clet kane ndërmarrë një studim të gjerë të rajonit.

Shkalla dhe volumi i lirimit metanit ka habitur kreun e ekipit hulumtues rus i cili ka qenë studiuesi shtratin te detit Arktik, ne pragun e Siberisë Lindo-Veriore për gati 20 vjet.

Në një intervistë ekskluzive me nje gazete te pavarurer, Igor Semiletov, i degës se Lindjes së Largët të Akademisë ruse të Shkencave, tha se ai nuk ka verejtur me perpara nje sasi kaq të madhe metani te liruar nga nën shtrati i detit Arktik.

"Më herët kemi gjetur pjeseza flluskash-si keto struktura, por ata ishin vetëm dhjetëra metra në diametër. Kjo është hera e parë që ne kemi gjetur struktura metani të vazhdueshme, të fuqishme dhe mbresëlënëse, më shumë se 1.000 metra në diametër.

Është e mahnitshme," thote Dr Semiletov . "Unë isha i impresionuar nga shkalla absolute dhe me nje densitet të lartë të shtëllungave te metanit.Ne një zonë relativisht të vogël kemi gjetur më shumë se 100 flluska metani, por më gjerë duhet të jenë mijëra prej tyre."

Shkencëtarët vlerësojnë se ka me qindra e miliona ton gazi metan te bllokuar nën siperfaqen e Arktikut, e cila shtrihet në detin relativisht të cekët të shelfit lindor te Arktikut siberian. Një nga frikat më te medha është se me zhdukjen akullit te detit Arktik në verë, dhe rritja e shpejt e temperaturave në të gjithë rajonin, të cilat tashmë kanë shkrin akullnajen siberiane, metani bllokuar mund të dalë papritmas në atmosferë që mund te çoje në ndryshimeve të e shpejtë rënda klimatike.

Studimi i ekipit te Dr Semiletov është botuar në vitin 2010 që vlerësonin se emisionet e metanit nga ky rajon ishin rreth tetë milionë ton në vit, dhe ekspedita e fundit sugjeron se ky është një nënvlerësim i konsiderueshme i fenomenit.

Në fund të verës, anije kërkimore ruse te Akademikut Lavrentiev,kane kryer një studim të gjerë prej rreth 10.000 kilometra katrorë të detit në brigjet siberiane Lindore. Shkencëtarët kane vendosur katër instrumente shumë të ndjeshme, si sizmike dhe akustike, për të monitoruar "burimet" ose shtëllungat me gaz metani në rritje në sipërfaqe të detit nga nën shtrati i detit.

Tërheqja detit te Arktikut,akulli do te cliroje gazin serre vdekjeprurës OwWekZxCg0x0Io9Lzl3HCjl72eJkfbmt4t8yenImKBVaiQDB_Rd1H6kmuBWtceBJ

"Në një zonë shumë të vogël, më pak se 10.000 kilometra katror, ​​ne kemi numëruar më shumë se 100 burime, apo vatra-si struktura, vorbulla me kolonën e ujit dhe injektohet direkt në atmosferë nga shtrati i detit," tha Dr Semiletov. "Ne kontrollet e kryera në rreth 115 pika stacionare kemi zbuluara fusha të metanit te një shkalle marramendese. Përqendrimi ishte njëqind herë më i lartë se normalja. "

Dr Semiletov ka promovuar rezultatet e tij për herë të parë javën e kaluar në takimin e Unionit Gjeofizik Amerikan në San Francisco

http://www.independent.co.uk/environment/climate-change/shock-as-retreat-of-arctic-sea-ice-releases-deadly-greenhouse-gas-6276134.html
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Numri i postimeve : 2401

https://enigmaexplorer.albanianforum.net

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi