Enigma-Explorer
Regjistrohu qe te shohesh gjithcka.Me respekt Estilen

Join the forum, it's quick and easy

Enigma-Explorer
Regjistrohu qe te shohesh gjithcka.Me respekt Estilen
Enigma-Explorer
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Shkenca ne ndihme te njeriut

2 posters

Faqja 3 e 3 Previous  1, 2, 3

Shko poshtë

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Empty Shkenca ne ndihme te njeriut

Mesazh nga Rifat Sun Oct 21, 2012 2:32 pm

First topic message reminder :

“Arka hapësinore”, që do të shpëtojnë njerëzimin në rast katastrofe

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 182921

Ndërtimi i një anijeje hapësinore ndëryjore, që mund t’i çojë njerëzit përtej sistemit diellor, mund të tingëllojë si diçka, që i përket një filmi fantastiko-shkencor, por një organizatë ka planifikuar, që ta bëjë këtë në 100 vitet e ardhshme.

Krijuesit pretendojnë se për ta bërë këtë, kanë nevojë për të ndërtuar pajisje të ngjashme me Arkën e Noes, të cilat do të jenë të qëndrueshme.

Këto anije do të mund të përdoren për të shpëtuar dhe strehuar popullsinë njerëzore, në rastet e një katastrofe globale.

Projekti i krijuar nga organizatat “Darpa”, “NASA”, “Icarus Interstellar” dhe “Foundation for Enterprise Development” synon të bëjë realitet udhëtimin ndëryjor derin në vitin 2112.
 http://www.balkanweb.com

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 182922

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 182923

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 182924

Edituar për herë të fundit nga Estilen në Mon Apr 28, 2014 6:55 pm, edituar 2 herë gjithsej
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Numri i postimeve : 2401

https://enigmaexplorer.albanianforum.net

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Empty Re: Shkenca ne ndihme te njeriut

Mesazh nga Rifat Sat Mar 09, 2013 11:08 am

“Celularët e zgjuar” të së ardhmes do të jenë mjeku juaj

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 16-motorala-phone-diagnostic-150x150

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 AliveECG-large-150x150

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Iphone_cat_scan_630x-150x150

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Iphone-4-diagnostic_4-150x150

Kur Aleksandër Bell shpiku telefonin e parë më 10 mars të 1876, ai nuk e mendonte kurrë se një ditë teknologjia, jo vetëm që do të mundësonte komunikimin mes njerëzve, por do të bënte të mundur edhe diagnostikimin e sëmundjeve

Në një të ardhme jo shumë të largët, ju do arrini të merrni një diagnostikim dhe kurim të plotë nga celulari juaj, shumë kohë më përpara se ta keni kuptuar se jeni sëmurë. Pavarësisht se për momentin kjo mund të duket e pamundur, shkencëtarët shprehen se shumë shpejt do të bëhet realitet. Teknologjia ka vendosur që të luajë rol të rëndësishëm në sektorin e shëndetësisë, në këtë mënyrë pritet që të bëhen realitet sfida të vështira në lidhje me kujdesin shëndetësor.

Problemet me shëndetin po bëhen gjithnjë e më të përhapura, si pasojë e plakjes së shoqërisë dhe shpikjes së sëmundjeve të reja, deri më tani të panjohura. Kjo mbingarkesë jo vetëm që ka kosto të madhe për shtetet, të cilat mbulojnë shërbimet mjekësore të të moshuarve, por edhe për sistemin shëndetësor në përgjithësi. Probleme të shumta shëndetësore të shkaktuara nga stili i jetesës, si për shembull obeziteti dhe diabeti, po pësojnë rritje drastike kudo nëpër botë.

Shoqëria e sheh procesin e dixhitalizimit si mënyrën më të mirë për të mbështetur shëndetësinë. Imagjinata e shumë njerëzve mbi idenë e “piraterisë së trupit” ose të kuptuarit sasior të vetes, ka kapluar shumë mendje. Nëse arrihet krijimi i këtij aplikacioni atëherë do të krijohet një gjurmim mbi ushqimin që hamë dhe nëpërmjet një pajisjeje që duhet veshur, do arrijmë të numërojmë aktivitetin tonë fizik të çdo dite.

Këto pajisje do bëjnë të mundur kuptimin e menjëhershëm të gjendjes së shëndetit në bazë të të dhënave që janë mbledhur. Secili nga ne mund të përfitojë nga informacionet më të shumta mbi trupin dhe nga kujdesi që parashtron inspektimi i gjendjes trupore në çdo moment. E gjithë kjo arritje, ngadalë do të çojë në ndryshimin e mënyrës së sjelljes.

Nëpërmjet lidhjeve të pajisjeve të shumta me shëndetin do të rritet ndjeshmëria e qytetarëve dhe secili do të bëhet më i përgjegjshëm për zgjedhjet që bën. Njerëzit do të përdorin teknologjinë për të parandaluar apo diagnostikuar sëmundjet dhe në disa raste, do të bëhet e panevojshme të shkojmë edhe tek mjeku. Armatosja e njerëzve me kaq shumë informacion do të ndryshojë edhe më shumë rolin e mjekëve.

Ata do të duhet të jenë më të përgatitur, do t’ju duhet të bëhen trajnerë në vend të një burimi informacionesh mbi diagnozën fillestare. Vetëdiagnostikimi nëpërmjet celularit do ta detyrojë mjekësinë që të përmirësojë kushtet shëndetësore. Celularët “iPhone” kanë arritur suksesshëm të përballojnë një program, i cili është në gjendje të masë rrahjet e zemrës, duke shërbyer si kardiografi. Mendohet se “iPhone” do të jetë në gjendje shumë shpejt të masë edhe tensionin për personat që kanë nevojë.

Klinikat private të shëndetit po paraqesin interes të madh për adoptimin e këtyre programeve, në mënyrë që të bëhet e mundur shpërndarja e pajisjeve diagnostikuese për çdo pacient. “Celularët e zgjuar” të së ardhmes do arrijnë ta njohin trupin tonë më mirë se vetë ne. Mjekët do të ofrojnë një shërbim shëndetësor të bazuar mbi sjelljet tona të matura dhe mbi tregues të pasur shëndetësorë.

Imagjinoni sikur në çdo çast të jeni në gjendje që vetëm nëpërmjet fotografimit nga celulari, të arrini të merrni diagnostikimin e problemit së bashku me të dhënat tuaja shëndetësore të deritanishme. Mendohet se në të ardhmen e afërt s’do të jetë aspak e vështirë dhe se ky projekt do të ndihmojë edhe zhvillimin e vendeve të varfra me kosto të larta shëndetësore, ku shumë persona nuk janë në gjendje të paguajnë për kurim.

Sigurisht që përveç pasojave pozitive që do të kishin këto arritje të mundshme teknologjike, do të na duhej të ndryshonim tërësisht edhe sistemin shëndetësor dhe mënyrën e taksimit të sigurimeve shëndetësore. Mbi të gjitha, celulari që vetëdiagnostikon njeriun duhet të shihet si një mënyrë e thjeshtë e kujdesit shëndetësor, që do të përmirësojë ndjeshëm nivelet e mjekësisë në planetin tonë. Bashkë me teknologjinë do të vijnë përfitime të mëdha ekonomike dhe njerëzore.

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Tue Mar 19, 2013 10:15 am

Do të sheshojnë plotë 700 male për të ndërtuar një qytet gjigant!

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 China-lanzhou-9342.png.492x0_q85_crop-smart

Kompanitë e ndërtimit në Kinë, po projektojnë që të sheshojnë plotë 700 male për të ndërtuar një qytet gjigant!

Ndërsa paradoksi është se edhe legjendat kineze kanë një histori të ngjashme!

Siç dhe referon “The Guardian”, kompanitë e ndërtimit janë të gatshme të shpenzojnë shumë kolosale parash, vetëm për realizimin e këtij super projekti. Sipas gazetës “China Daily”, kjo vepër mund të rrisë PBB e vendit me 33 miliardë euro deri në vitin 2030

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Images?q=tbn:ANd9GcSQFqWeMgANAXEkI4AXHXIGt0V17ZkYO2c6Vqfhg96tOviBfHT4FQ

Rajoni në të cilën është projektuar të ndërtohet ky super qytet dhe ku do të sheshohen 700 male, është në Lanzhu, që ndodhet në Kinën veriperëndimore. Metropoli i ri do të zërë një sipërfaqe pre 500 kilometra katrore dhe është e vendosur 50 kilometra larg nga qyteti i Lanzhou, kryeqyteti i provincës Gansu.

Megjithatë, duhet theksuar se për kinezët nuk është hera e parë që ndeshen me sfida të tilla. Projekti i sheshimit të 700 maleve është i pesti në radhë, në kuadrin e ndërtimeve “Brezi i Zhvillimit”. Këtij super projekti i kishin paraprirë, paraardhësit e tij në Pudong në Shanghai dhe Tianjin në Binai, e cila përmban një kopje (me 120 ndërtesa) në Manhattan.

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Fri Mar 22, 2013 2:34 pm

Makina që do të zbulojë prejardhjen e njeriut

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Images?q=tbn:ANd9GcSDvtle5P2HSl7C1GeB3wdqFGESXmP4-3syPKWkbm26K2UNHpaC
‘Time Machine” makina e cila më në fund do të zbulojë përfundimisht misteret e universit. Teleskopi më i madhë në botë është në gjëndje të shikojë çdo detja të university dhe të japë më në fund përgjigjen: Nga vjen njerëzimi!. Kjo makinë është e përbërë nga 66 antenat gjigande të cilat mbledhin valet- radio te zbehta nga hapësira për përpunim e tyre me vonë nga një Superkompjuter.

“ALMA”- ashtu siç quhet në gjuhën e shkencëtarëve është i vendosur në shkretëtirën e Kilit
Duke mbledhur valët e radios më tepër se dritën optike, “ALMA” mund të shohë përmes reve të pluhurit të dendur të hapësirës .

“Ajo duket sikur i takon në një film fantashkencë, por ky “Time Machine” mund të na japin me fakte se nga kemi ardhur ne.
Large Array Atacama Milimetër Array, ose ALMA, është teleskopi më i fuqishëm në botë.
Ajo është gjithashtu me i lartë në planet, dhe në pothuajse më i shtrenjti i llojit të saj”,per shkencatarët që punojnë në këtë super ambjent.

Teleskopi plotë me 66 antena, tashmë është ndezur pas një decade që u desh për ta ndërtuar.

Ky teleskop shpresohet se do të lejojë astronomët të mësojnë më shumë në lidhje me origjinën tonë duke i hedhur sytë përsëri në momentet e para pasi universi u formua.

Për ndertimin e ketij teleskopi u deshën 950million £.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Contrast_alt_PB252685_stitch

Duke mbledhur valët e radios më tepër se dritën optike, “ALMA” mund të shohe përmes reve të pluhurit të dendur ne hapësirën e thellë.Kjo do tu jepte pergjigje astronomeve vetëm dhe për Big Bengun.
Makina gjithashtu mund të shikoj se si yjet individuale dhe planetet janë formuar.

Kjo mund sjelle një dritë mbi krijimin tonë . Gjithashtu do të na tregoi më shumë rreth shfaqjes se si jeta erdhi duke gjetur gjurmë të komponimeve nga uji të kimikateve të ngjashme në ADN.

Brian Ellison, i objekteve Këshillit të Shkencës dhe Teknologjisë në Mbretërinë e Bashkuar dhe menaxher i projektit Alma, tha: “Është thënë ne jemi bërë të gjithë Stardust”.

Testi

Sipas testit, një pamje spektakolare me tre prototipa të antenave Alma, zhvilluar në Japoni, Amerikaën e Veriut dhe në Evropë, përkatësisht, në Objektin “Test ALMA (ATF) në Socorro, Neë Mexico, USA ‘ALMA” do t’i përgjigjet pyetjeve të caktuara se ku dhe nga kemi ardhur.

Mendohet se të gjitha pjesët e makinerisë do të bashkëpunojnë me njërit-tjetrin duke ofruar imazhe të cilat do të jenë 10 herë më të mprehta se nga ato qe ekzistojnë sot.

Për të marrë foto të tilla nga një teleskop i vetem i bazuar në toke , makina do të duhet të jetë dhjetë milje i gjerë. Shkretetira Kiliane u zgjodh sepse është një nga vendet e pakta në botë ku ajo është ende e mundur për të gjetur një vend të lartë, të thatë e të paprekur nga ndotja prej dritës artificiale. Thatësia është veçanërisht e rëndësishme sepse lagështira në ajër thith valët e radios te cilat enët janë duke u përpjekur për të kapur.

Si?

Duke mbledhur valët e radios më tepër se dritën optike, “ALMA” mund të shohë përmes reve të pluhurit të dendur të hapësirës së thellë. Por, ndërkohë që shkenca premton rezultate të mira shkencore, vendosjen në buzë të Andeve paraqet vështirësi për ata që punojnë aty.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Alma

Një zëdhënës i Observatorit Jugor Europian, i cili koordinon investimet Evropiane, tha: “ALMA” kontribuon thellësisht për të hequr kureshtjen, jo vetëm të studiuesve profesional, por dhe për fëmijët të cilët shikojnë në qiell plot yje dhe çudira , të kuptojne se çfare jemi dhe se çfarë pjesë të universit ne zëmë. “

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Mon Mar 25, 2013 7:39 am

Microchip nën lëkurë për test të gjakut

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Chip-rfid

Herët ose vonë, nëse na pelqen apo jo, shkenca do të gjejë motivimin e duhur për të na bindur për të implantuar një chip RFID në trupin tonë,duke na garantuar sigurinë, komoditetin, argëtimin, edukimin, etj ...

Këtë herë keta chipe prekin problemet e shëndetit. Një grup studiuesish te udhëhequr nga Giovanni de Micheli dhe Sandro Carrara në EPFL në Zvicër,kanë zhvilluar një laborator ne miniaturë,rreth një milimetra kub,i cili mund të futet nën lëkurë për te bere testin e gjakut dhe për të dërguar rezultatet direkt në smartphonin e mjekut tuaj.

Prototipi, i cili premton të revolucionarizojë trajtimin dhe monitorimin e pacientëve me sëmundje kronike të tilla si ata me kimioterapi te nënshtruar, u paraqit në datën 13 mars ne Francë.

Mikro-laboratori është rezultat i një projekti të quajtur Nano- Tera, i cili mblodhi së bashku ekspertë në fushën e elektronikës, kompjuterave,te biologjise dhe mjekësise në EPFL,prane Institutit te Kërkimeve 'Bellinzona', EMPA (laboratorI Federal për materiale Shkencës dhe Teknologjisë) dhe ETH Zurich ( Instituti Federal Zviceran i Teknologjisë NE Zurich) në Zvicër.

Siç spiegon Ansa, pajisja ka përmasa shumë të vogla, rreth 14 milimetra dhe përmban pesë sensorë, një radio-transmetues dhe një sistemi werlees për karikimin e baterise së vogël, si ajo e një orë, e rregulluar në një xhep tejashtëm.

Mikro-Pajisja futet nën lëkurë dhe mat përqendrimit e molekulave të ndryshme në gjak në kohë reale, të dhënat e mbledhura transmetohen duke përdorur valët e radios me anë të Bluetoothit në një telefon celular dhe nga ky terminal direkt tek mjekun.

"Ky është një mjet shumë i zhdërvjellët," thotë website i Instituti Federal Zviceran,i drejtuar nga Giovanni De Micheli, i cili udhëhoqi studimin, "për të matur përqendrimin e ndonjë proteine ​​ose ndonjë përbërsi në gjak, për shkak të pranisë së enzimeve specifike në sipërfaqen e sensorëve që ndërveprojnë me molekulat që maten më tepër, duke pasur parasysh madhësinë, mund të hiqet lehtë dhe të zëvendësohet, -nje aspekt i cili është thelbësor, sepse enzimat mbeten aktive për një kohë të kufizuar ".

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Thu Mar 28, 2013 10:25 am

Manteli i padukshëm (qe funksionon në një laborator)

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 0326-invisibility-cloak.jpg_full_600

Shkencëtarët kanë arritur në krijimin e një manteli te padukshemi duke përdorur një lloj të ri materiali,qe quhet metascreen.

Një version miniaturë i mantelit te padukshmëri te Harry Potterit tashmë ekziston, edhe pse ai punon vetëm në dritën mikrovalike, dhe jo me dritë të dukshme,si deri më tani.

Megjithatë, ky është një 'maskim i mrekullueshëm', dhe fizikanët që kam krijuar mantelin e ri thonë se ky është një hap më afër për të kuptuar llojin e rrobes së padukshme që mund të fshehi një person në mes të ditës.

Shpikja është bërë nga një lloj i ri i materialit të quajtur metascreen, krijuar nga gershetimi i shiritave te holle bakri bashkangjitur me shirita filmi fleksibël polycarbonati. Këta shirita bakri janë vetëm 66 mikrometra (66/1000000 e një metër të trasha), ndërsa filmi polycarbonatit është 100 mikrometra trashë, dhe te dy janë të kombinuara në një model rrjete peshkimi ne menyre diagonale.

Krijimi është një largim nga përpjekjet e mëparshme për të krijuar rrobat e padukshme, të cilat kishin për qëllim të bënin rrezet e dritës në një objekt në mënyrë te atille që te mos shpërndaheshin, ose ti pasqyronin jashtë tij, një teknikë që mbështetet në të ashtuquajturat metamaterials. Në vend të kësaj,tek manteli i ri eshte përdorur një teknikë e quajtur 'cloaking mantel' për të anulluar valët e lehta që kërcejne jashtë objektit e ta mbrojne ate në mënyrë që asnje qenie e gjalle të mos e vëzhgoje me sy . [10 Real-Life Sci-Fi Shpikje]

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Physicists_create_3d_stand-alone_mantle_cloak_miniature_version_of_harry_potters_invisibility_cloak_

"Kur fushat e drites jane te shpërndara mbi mantel,atehere manteli ndërhynë duke anuluar burimet e fushave te ndersjellta te drites dhe efekti i përgjithshëm është transparenca dhe padukshmëria e ketij materiale në të gjitha këndet e vëzhgimit," thote bashkë-autori i studimit,Andrea Alu, një fizikan në Universitetin e Teksasit në Austin.

Në testet laboratorike, Alu dhe kolegët e tij fshehën me sukses një bastun 18 cm ose 7-inch te gjatë nga burimet e dritave te ndryshme. Ata thanë se e njëjta teknologji e perdorur tek ky mantel duhet të jetë në gjendje për të fshehur edhe objekte me forma te ndryshme dhe asimetrike.

"Përparësitë e 'cloaking mantel',ose e mantelit bllokues, mbi teknikat ekzistuese janë:-conformabiliteti i tij, -lehtësia e prodhimit dhe-gama e madhe e artikujve qe mund te fshehi," tha Alu. "Ne kemi treguar se nuk eshte e nevojëshme për një korpus meta'material për të maskuar një objekt. Nje model me siperfaqe te thjeshtë si ky mantel i ri i prodhuar nga ne, është conformal me objektin që do te maskohet mjaftueshem dhe, në shumë aspekte, edhe më të mirë se sa një masë meta'materiali i perdorun ne teknologjine e meparshme"

Në parim, të njëjtin lloj manteli mund të përdoret për të fshehur objekte në varg, në dukje të lehta per tu maskuar.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Images?q=tbn:ANd9GcQ61P-Sl6LPcoheDLRE1KgEidaadae-hIQdX6IU_XLyzGJvnwv_

"Në fakt,materialet 'metascreens' janë më të lehta për t'u realizuar në frekuenca të dukshme se sa pjesa më e madhe e meta'materialeve dhe ky koncept mund të na vërë afër një realizimi praktik", ka thënë Alu. "Megjithatë, madhësia e objekteve që mund të maskohen ose fshihen ne menyre efikase,eshte ne vartesi me gjatësine e valeve të operacionit, kështu që kur aplikohen frekuenca optike ne mund të jemi në gjendje që të ndalojme shpërndarjen e drites nga objekti i ndricuar,duke e bere ate te padukshem."

Shpikje nuk është vetëm një risi për emocionet e tifozëve te Harry Potterit dhe spiunët që aspirojnë kete veti. Studiuesit thonë se kjo mund të ketë aplikime praktike,të tilla si në pajisjet noninvasive te ndjeshme ose ne instrumentet bio. Ata e përshkruan dhe e kane reklamuar shpikjen e tyre në një letër të botuar në numrin e New Journal of Physics me 26 mars 2013

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Tue Apr 02, 2013 8:17 am

Teknologji me kosto të ulët për të pastruar ujin

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Acqua-rubinetto-bottiglia

Një program europian ka zhvilluar një teknologji të re për të pastruar ujin ne akuariume,që bazohet në perdorimin e rrezeve ultravjollcë (UV-Led LED Dioda Lehta Emetting) dhe ne procesin e Photocatalyzes.

Kjo pajisje është zhvilluar nga një konsorcium i ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme me Institutin e Teknologjisë irlandeze, KS. Të dy përbërësit kryesore te aparatit janë dioksid titaniumi (TiO2), dhe një diodë emetuese drite ultravjollcë të cilat shkaktojnë Photocatalizen.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Glasses

"Kerkojme nje sfere te vogel në një enë të vogël," shpjegon Patrick Dunlop, një studiues në Universitetin e Ulsterit, ne Irelanden e Veriut. "Atëherë përdorim LED(Llampe emetuese) dhe ne të rrezatojmë dritë ultravjollcë ne shtresën e dioksidit të titanit (TiO2). Uji kalon në reaktor, lëviz nëpër spirale, në rruaza të veshura me dioksid titaniumi, dhe përsëri kthehet në Akuariumi i cili kalon përmes pompës ".

Rrezatimi ultravjollcë është emetuar nga llambat me avull merkuri dhe është përdorur gjerësisht me pare në sterilizimin e lëngjeve. Merkuri është i shtrenjte dhe i dëmshme për mjedisin. Për këtë arsye Instituti i Teknologjisë në KS është përqëndruar në llambat ultravjollcë LED.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Reattore_fotocatalitico

Gjëja e parë që bëhet është përcaktimi i burimeve te rrezatimit. "Imazhi që shfaqet në ekran tregon intensitetin dhe shpërndarjen e dritës se emetuar nga LED", thotë një tjetër studiues i Institutit të Teknologjisë KS, Liam Lewis. "Ne mund të përdorim këto të dhëna për të optimizuar pajisjen qe të punojnë në një nivel efikas. Këto të dhëna janë të nevojshme për të përcaktuar modele të ndryshme, kur ndërtojme reaktorin. "

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Acqua-pulse19-Apr.-02-07.59-300x184

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Acqua-pulse20-Apr.-02-08.00-300x187

"Ne rregullojme fuqinë e dritës ultravjollcë, duke matur sasinë e rrezeve të dritës që arrijnë në sipërfaqe në mënyrë që të maksimizojme distancen në mes të burimit dhe të sipërfaqes", shpjegon Natalia Rebrova, e specializuar në modelimin kompjuterik. "Shpejtësia e reagimit kimike dhe fizike varet nga intensiteti i ndricimit dhe për këtë arsye mund të llogarisin shpejtësinë me të cilën uji është pastruar."

Teknologjia me rrezet LED e ultravjollcë është i madh dhe evoluon, shpjegon Niall Bolster, koordinator i projektit kërkimor "Aqua-Pulse": "Kjo teknologji është duke u zhvilluar në një shkallë mbresëlënëse, ne po marrin gjithnjë e më shumë kërkesa nga njerëz të cilët aktualisht nuk i përdorin ato, por duan për ti përdorur LEDs në aplikacionet e tyre. "

Photocataliza ka efektin e shperberjes se baktereve . Ajo ka efektin antibacterial nga veprimi i dioksidit te titaniumit,qe është më efektive se çdo agjent tjetër antimicrobial dhe gjithashtu paraqet disa avantazhe: është jo-toksike, ka një kosto të ulët dhe efikasitetit të lartë foto-katalitik.

Konsorciumi para se te programonte një reaktor për pastrimin e Akuariumeve, ishte duke punuar në një sistem për kompanitë e mëdha. Ky reaktor i vogël është vetëm hapi i parë në rrugën që mund të çojë në ndërtimin e pastrimit të pajisjeve te medha të ujit, të dobishme për industrinë në shkallë të gjerë.

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Albani-Explorer Sat Apr 06, 2013 4:11 pm

A mund te nderlidhen mendjet e dy njerzve..?

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Images?q=tbn:ANd9GcRKlqxVwrVYQebM6UnUYoGWcVE_zysLrBQtQvAnEviJ7C0o5ZMh

-Mendimi njerzor ben miun të lëvizi bishtin

Kontrolli telepatik i trupit të një personi tjetër është afër një hapi te vogël. Duke lidhur me teknologjitë me moderne trurin e njeriu dhe te miut, u arrit të shkaktohej lëvizja në bishtin e një miu,duke përdorur mendjet e njeriut.

Kohët e fundit, hulumtuesit kane lidhur trurin e dy minjve në mënyrë që ata të punonin së bashku për të kryer një aparat task-movie. Teknika të tilla nuk kanë gjasa të zbatohen për njerëzit tash së shpejti,sepse kërkohet kirurgji invazive për të implantuar elektroda në tru.

Seung-Schik Yoo nga Universiteti i Harvard Medical School,ne Boston dhe kolegët e tij kanë krijuar një sistem që lidh një njeri në një mi nëpërmjet një kompjuteri, pa nevojën që njeriut apo miu të ketë implante te trurit.

Nje burre ne menyre vullnetare,nen kujdesin e specialisteve,ka veshur kapelen elektrodë,që monitoronte aktivitetin e trurit,duke përdorur electroencephalographin (EEG). Ndërkohë, një miu te anestetizuar i eshte vendosur një pajisje që i bënte neuronet e tij ti 'ndizeshin' sa herë që ai merrte një impuls tejzanor në korteksin motorik.
Ndjenja twitchy

Gjate monitorimit te aktivitetit të trurit te njeriut, shkencëtarët shikonin per te perpunuar një model të veçantë EEG qe të korrespondonte me stimulimin vizual.Kur vullnetari shihte keq një dritë strobe, në një ekran kompjuteri, vala EEG sinkronizohej për te na dhene nje frekuencë strobe (shih "SSVEP" vijë në videon më lart).

Por kur kjo frekuencë strobe kalon e përqëndruar pët te lëvizur bishtin e miut,ndodh nje ndryshim në fokusin e tyre,dhe kemi nje ndërprerje te electroencephalographit (EEG), duke shkaktuar një sinjal,që dërgohet në kompjuter. Kompjuteri e përkthen këtë sinjal në një impuls tejzanor, i cili stimulon levoren motorike ne trurin e miut, duke shkaktuar levizjen e bishtit të tij. Duke përdorur këtë sistem,kjo prove u eksperimentua ne 6 vullnetarë,te cilet ishin në gjendje të shkaktonin lëvizje në bishtin e miut, me shume pak vështirësi.

Yoo -thotë se kjo arritje midis njeriut dhe miut,do të bejë te mundur në nje të ardhme te parashikueshme,lidhjen e mendjeve tek dy njerëz te ndryshem,duke përdorur një sistem të ngjashëm. Një sistem i tillë mund të përdoret për të ndihmuar një person të paralizuar,qe te përdori gjymtyrët e tij,duke pasur si terapist njeriun e shendoshe,levizje gjymtyresh qe do te realizohen nepermjet mendjes.

Realiteti i kontrollt

Por Ricardo Chavarriaga në Institutin Federal Zviceran të Teknologjisë (EPFL) në Lozanë dhe të tjerët thonë se ndërsa eksperimenti është një aplikim interesant i dy teknologjive, që lidh së bashku dy mendje, do të jete shumë e veshtire për të lidhur dy tru.

Kjo per vet faktin se miu ishte ne efektin e ndërhyrjes se anestezise së izoluar, - thotë Ricardo Chavarriaga,dhe se realisht nuk është e qartë nga modeli i eksperimentit se çfarë do të ndodhë,në qoftë se një tru i ndërgjegjshëm do të stimulohej në këtë mënyrë.

Më e rëndësishmja,thote Chavarriaga,eshte eksperimenti nuk do të jetë kuptimplotë derisa qëllimi njeriut te korrespondoj njelloi si me veprimin e miut. Për shembull, një person mund të imagjinoj duke lëvizur dorën e tij,për të lëvizur kemben e majtë te miut.Keshtu qe eksperimenti i Seung-Schik Yoo nuk do të jetë i gatshem per çdo përdorim njerzor për shkak se ai na nuk tregon sesi fokusi mendore i një personi ka ndryshuar ose jo, çfarë mendimi apo ndjesie peson ai pas cdo ndryshimi tek i njeriu i lidhur me te.

Yoo -thotë se grupi i tij është duke punuar për këtë prespektive tani, testimin e modeleve të tjera të aktivitetit të trurit dhe monitorimin e teknologjive që mund të përcjellin më shumë informacione rreth mendimeve dhe ndjenjave të një personi.

Video e meposhteme ne tregon per kete eksperiment

Albani-Explorer
Webmaster
Webmaster

Numri i postimeve : 46

Mesazh nga Rifat Mon Apr 15, 2013 1:50 pm

Prodhet lenda me e lehte ne bote

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Spot9432-12539-prodhohet_lenda_me_e_lehte_ne_bote_

Shkencëtarët kinezë kanë arritur të prodhojnë një lëndë shumë të lehtë, të quajtur karbon aerogjel. Mendohet se kjo është lënda më e lehtë e prodhuar deri më sot.

Për të prodhuar lëndën, të ngjashme me sfungjerin, një ekip i drejtuar nga profesor Çao Gao ka tharë nanotubin e karbonit dhe solucionin grafen. Lënda e përftuar mendohet të jetë më e lehtë se lënda aerogjel grafeni e prodhuar nga studiuesit gjermanë në vitin 2012.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Spot9432-12540-prodhohet_lenda_me_e_lehte_ne_bote_

Kjo lëndë është shumë e lehtë, megjithëse është e ngurtë, ajo zotëron një dendësi minimale ngase poret janë të mbushura me ajër. Studimi është publikuar në revistën “Advanced Materials”.

Pavarësisht pamjes së brishtë, aerogjeli është shumë elastik dhe kështu merr formën e mëparshme edhe pasi ta shtypni. Kjo lëndë mund të thithë 900 herë më shumë yndyrë në krahasim me lëndët tjera të cilat kanë një kapacitet thithës 10 herë më të madh se pesha e tyre.

Profesor Çao mendon se lënda karbon aerogjel mund të përdoret në pastrimin e rrjedhjeve të petrolit, dhe në shtimit e ujit dhe ajrit. Ai gjithashtu thekson se metoda e tharjes duke e ngrirë është më e lehtë se metodat tradicionale.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Spot9432-12543-prodhohet_lenda_me_e_lehte_ne_bote_

Lënda aerogjel karboni ka zënë vendin e saj në listën e lëndëve të lehta përkrah lëndëve si metal mikrothurj, 100 herë më të lehtë se stirofomi artificial, siç shihet në fotografi. Kjo lëndë e prodhuar nga një ekip nga Kalifornia përbëhet nga tuba boshë të ndërthurur me njëri tjetrin, të cilët e ruajnë veçorinë e tyre edhe kur ushtrohet presion mbi to

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Mon Apr 22, 2013 8:34 am

Pas 7 vitesh e gjithë bota online

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 World-online-logo

Brenda 7 vitesh çdo njeri i planetit Tokë mund të jetë i lidhur në internet. Ky nuk është një thashethem por ajo çka deklaroi vetë shefi ekzekutiv i “Google” Erik Shmidt.

Ai e bëri këtë deklaratë në fundjavë, duke zgjuar komente e optimizëm, nga njëra anë, por edhe mosbesim nga ana tjetër.
Rreth 38 për qind e popullsisë së botës përdor internetin përgjatë vitit 2013, nga rreth 35 për qind e vitit të kaluar, sipas Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikacionit.

Shmidt është shpresëplotë se në të ardhmen çdokush do të jetë pjesë e asaj që ai e quan “era e re digjitale”.
Megjithatë disa prej ndjekësve të tij janë skeptik, dhe me të drejtë pyesin: Po miliona afrikanët që nuk kanë mjaftueshëm ushqim do të mund të kenë akses në internet?

Vetë “Google” mbështet një projekt të quajtur “përdoruesit pa kufij”, një grup jofitimprurës që dhuron kompjuter dhe teknologji që lidhen me zonat e varfra në mbarë botën. Ky projekt është ndalur kryesisht në Meksikë, Amerikën Qendrore dhe Afrikë.

Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Mon Apr 22, 2013 9:35 am

Ndërtesa e pare ne bote ku do testohen "Fasada Bio-adaptive"me alga ...

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Dezeen_Worlds-first-algae-powered-building-tested-in-Germany_2

Ndërtesa e parë në botë e mundësuar tërësisht nga algat per qellime termike po pilotohet në Hamburg, Gjermani, nga firma inxhinierike Arup.

"Fasada Bio-adaptive", per te cilen Arup thotë se është e para e llojit të vet, përdor mikroalgat qe do jetojnë e rriten në xham, për të gjeneruar energji të ripërtëritshme dhe të sigurojë hije në të njëjtën kohë.

Instaluar në ndërtesën B.I.Q. si pjesë e Panairit Ndërkombëtar të Ndërtimit, algat janë furnizuar vazhdimisht me ushqyes të lëngshme dhe dioksid karboni, nëpërmjet një qarku ujor të rrjedhshëm përmes fasadës.

Kur ata janë gati për t'u korrur ata janë transferuar si një tul të trashë,i dergojnenë dhomën teknike brenda ndërtesës,i fermetojne në një fabrikë të biogazit.

Fasada qe thith nxehtësi nga dielli,do te ngrohe ujin në tankerat ndërtesës, ndërsa moti me diell inkurajon rritjen e algave për të siguruar më shumë hije për banorët e ndërtesës.

"Sigurimi i mbojtjes bio-kimike është një zgjidhje me të vërtetë inovative dhe e qëndrueshme, kështu që kjo arritje e madhe është duke u testuar për një skenar të vërtetë të jetës," thote Jan Wurm, një udhëheqës i kërkimeve në Arup.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Dezeen_Researchers-develop-biological-concrete_3a

"Gjenerimi i energjisë së rinovueshme duke siguruar hije për ambjentet brenda ndërteses në ditët me diell, gjithashtu krijon një vështrim interesant për arkitektët dhe pronarët e ndërtimit," shtoi ai.

Projekti është udhëhequr nga Arup në bashkëpunim me konsulencën e Shkencës gjermane SSC Strategjik,dhe ndërtesa ishte projektuar për ekspozitën nga Architects Splitterwerk,nje firmë austriake.Drita LOUVRES u arrit ''made in Germany by Colt International''.

Ekspozita Ndërkombëtare për kete tip ndërtimi në Hamburg vazhdon deri në 3 nëntor 2013.

Ndërtim i banesave me "Fasada Bio-adaptive" deri tani ka mbetur në fazën konceptuale, me ide për një ndërtesë të mbuluar në hapsira algash modulare dhe një biokarburant-power,gratacele e shfaqur më parë në Londër në Dezeen

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Dezeen_House-in-the-outskir1

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Dezeen_House-in-the-outskirts-of-Brussels-by-Philippe-Samyn-and-Partners_02
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Wed Apr 24, 2013 8:58 am

Fantashkence apo realitet...“Udhëtimi në kohë’'

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Time_travel_new2

A është e vërtetë teza se njeriu mund të lëviz në kohë? Pavarsisht se shumë shkencëtarë i janë afruar zbulimit përsëri nuk është arritur të hidhet ky hap kaq i madhë. Por përse është rritur besimi te shkencëtarët se një ditë mund të udhëtojmë në kohë. Eksperimentet më të fundit po arrijnë në një konkluzojnë të ri që mund të jetë shumë domethënës për botën. Njeriu shumë shpejt mund të udhëtojë në kohë dhe të shohë se çfarë ka ndodhur.

Të lëvizësh në kohë

Artikulli i “New Scientist” nënvizon se udhëtimi në kohë përmbledh shumë probleme praktike dhe paradokse teorike. “Pavarësisht, ekziston një mundësi e vogël që ne të shohim vizitorë nga e ardhmja gjatë vitit që do të pasojë”, shkruhet në artikull. Duhet thënë se vetëm pak shkencëtarë e pranojnë idenë se pajisja në fjalë do të krijojë ato kushte të cilat mendohet se janë të nevojshme për të udhëtuar në kohë.

Pajisja është projektuar për të shqyrtuar forcat misterioze që ekzistojnë në nivel grimcash sub-atomike dhe me ta bërë këtë do të jetë në gjendje t‘u japë përgjigje shumë pyetjeve, siç është natyra e vërtetë e gravitetit. Nuk është dizajnuar si makinë për të udhëtuar në kohë. Megjithatë, nëse aksidentalisht kthehet në makinë kohe, do të funksionojë vetëm në nivel sub-atomik, kështu që nuk do të kemi shans të dëgjojmë histori si ato që tregohen nëpër filma, ku njerëzit barten përpara e prapa në kohë.

Udhëtimi në kohë

Mundësia teorike është debatuar gjerësisht, por të gjithë bien dakord që problemet në nivel praktik janë aq të stërmëdhenj, sa, me të gjitha gjasat, nuk do të ndodhë kurrë. Brajën Koks, një studiues i Universitetit të Mançesterit, vëren se edhe sikur ligjet e fizikës të mos e pengonin udhëtimin në kohë, kjo nuk do të thotë aspak se diçka e tillë është e mundur, sigurisht në terma të kthimit prapa në kohë.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Time-machine-wormhole_54

“Të thuash se ato ligje fizike që njohim lejojnë kthimin në të shkuarën, është si të thuash po citoj Bertrand Rasellin, se lejojnë që një çajnik të orbitojë përreth Venusit”, thotë dr. Koks. Pra, është e mundur, por nuk ka gjasa të bëhet “Udhëtimi në kohë është tërësisht i mundur, në fakt koha në orbitë kalon me ritme të ndryshme nga ato ritme që njohim në tokë dhe kjo duhet marrë në konsideratë nëse duam që sistemet naviguese të satelitëve të funksionojnë.

Por, udhëtimi në të shkuarën, megjithëse lejohet teknikisht nga teoria e Ainshtainit, do hidhet poshtë nga shumica e fizikanëve, në rast se arrijmë të kuptojmë më mirë rregullat e fizikës – dhe kjo është edhe detyra e pajisjes që po ndërtohet në CERN”.

Mundësia e udhëtimit në kohë

Vjen bashkë me teorinë e relativitetit të përshkruar nga Albert Ainshtaini në vitin 1905. Është teoria më e mirë që kemi deri tani lidhur me natyrën e hapësirës e të kohës dhe ishte Ainshtaini që formuloi ekuacio- Dy matematikanë rusë kanë sugjeruar se thërrmuesi gjigant i atomeve që po ndërtohet në CERN, Qendra Evropiane për Kërkimet Nukleare, pranë Gjenevës, është në gjendje të krijojë kushtet për të udhëtuar prapa dhe përpara në kohë net matematike që i lidhin kohën dhe hapësirën në një entitet të quajtur – “kohë-hapësirë”.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Worm-holes
vrime hapsinore qe mundeson levizjen ne kohe

Ato ekuacione dhe vetë teoria nuk e përjashtojnë idenë e udhëtimit në kohë, megjithëse që nga koha e Ainshtainit janë bërë përpjekje të shumta për të provuar se udhëtimi në kohë është i pamundur. Ka ndonjë element që mund ta mbështesë këtë teori? Shumë shkrimtarë librash fantastiko-shkencorë janë kënaqur duke imagjinuar mundësinë e udhëtimit në kohë, duke nisur që nga H.G. Ëells, libri i të cilit “Makina e Kohës” u publikua në vitin 1895 – 10 vjet përpara se Ainshtaini të dilte me teorinë e relativitetit.

Në mënyrë shumë interesante, do të ishte një tjetër vepër e fantashkencës ajo që do të ringjallte interesin për udhëtimet kohore në epokën moderne. Kur astronomi amerikan, Karl Sagan, shkruante në vitin 1986 romanin “Kontakti”, kërkonte një rrugë gjysmë të mundshme për të anashkaluar problemin e pamundësisë për të udhëtuar më shpejt se drita – gjë që do të thyente një rregull bazë të fizikës.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 200px-Contact_Sagan

Atij i duhej që personazhet e librit të përshkonin distanca gjigante në hapësirë, kështu që i kërkoi Kip Tornit, mikut të vet kozmolog, t‘i zbulonte një rrugë, që kjo të ishte e mundur pa pasur nevojë të udhëtohej më shpejt se drita. Torn sugjeroi se duke manipuluar vrimat e zeza bëhej i mundur krijimi i “vrimave të krimbave”, në hapësirë-kohë që do të lejonin njerëzit të udhëtonin brenda çastit nga një pikë e universit në një tjetër.

Më pas mendoi se kjo ide mund të shfrytëzohej teorikisht edhe për t‘u kthyer prapa në kohë. Sigurisht që bëhej fjalë veç për një teori dhe askush nuk mund të imagjinonte se vrimat e zeza mund të manipuloheshin vërtetë duke krijuar “vrima krimbash”. Por ideja tingëlloi e pranueshme, e shtoi ndjeshëm interesin mbi “vrimat e krimbave” dhe mbi udhëtimin në kohë, duke përfshirë edhe dy matematikanët rusë.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 5633fullcd6

Përveç pamundësive praktike, çfarë tjetër e pengon udhëtimin në kohë? Problemi më i madh teorik njihet si paradoksi i udhëtimit në kohë. Nëse dikush kthehet në kohë dhe ndërmerr diçka për të ndaluar ekzistencën e vet, si mund të jetë i mundur udhëtimi në kohë? Shembulli klasik është ai i të kthyerit në kohë që vret të gjyshin përpara ardhjes në jetë të babait të tij.

Kozmologët, të njohur për fantazinë e shfrenuar, e kanë shmangur problemin, duke i ardhur rrotull. Kanë sugjeruar se nuk ekziston një univers i vetëm, por se janë të shumtë – aq të shumtë sa ka vend për çdo ngjarje të mundshme. Në këtë model universi të shumëfishtë, apo “multiversi”, një grua që kthehet në kohë për të vrarë gjyshen nuk cenon ekzistencën e vet, pasi në universin fqinj gjyshja jeton për të sjellë në jetë një bijë, e cila bëhet nëna e vrasëses.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Grand_universe_by_antifan_real
Multiuniverse

Ku do na shpjerë makina e Gjenevës? Fizikani dhe shkrimtari Xhon Gribin, i cili di t‘i shpjegojë këto gjëra më mirë se pjesa dërrmuese e njerëzve, përmend një proverb fizikanësh: gjithçka që nuk është e ndaluar, në një çast do të ndodhë. “Kështu që ata mendojnë se makinat e kohës mund të ekzistojnë. Problemi është se ‘tuneli kohor‘ që do të prodhohet nga pajisja do të jetë një ‘vrimë krimbi‘ aq e vogël sa në të do mund të kalojë vetëm një atom.
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Sun May 05, 2013 3:04 pm

Avioni solar që fluturon pa karburant

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Avioni1-300x175

Avioni solar,në shtetin federal amerikan Arizona kishte fluturuar nga Kalifornia. Kjo ngjarje shënon revolucion të vërtet në zhvillimin e industrisë ushtarake. Pasi fluturoi disa orë natën në aerodromin e Sky Harbor e përfundoji kështu etapën e parë të rrugëtimit nëpër Shtetet e Bashkuara të Amerikës,të cilën njëri nga pilotët e tij e ka quajtur “kthesë” në historinë e aviacionit.

Solar impuls që konsiderohet aeroplani më përparimtarë me lëvizje solare. Ndërtuesit e këtij avionic thanë se kjo ishte përpjekja e parë që avionic solar të aftësohet që të fluturojnë natën e ditën pa karburant e të përshkrojë Amerikën

Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Mon May 06, 2013 2:41 pm

Evropianët kanë ndërtuar puse 500 vjet para romakëve

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Images?q=tbn:ANd9GcRG-6VPHPPdBHHUczPr1XJ62vkDQeAblCbfe8cPViky801ywDHQUg

Arkeologët në Gjermani kanë zbuluar katër puse të vjetër më shumë se 7.000 vjet të cilët me konstruksion nëntokësor janë me shtylla qarri. Kjo është dëshmi se njerëzit e neolitit në Evropën Qendrore kanë qenë me përvojë druvarësh të aftë që drunjtë me dimension një metër t’i dhëmbëzojnë t’i ngjitin njërin me tjetrin.

Njëri nga puset zbuar afër qytetit Altscherbitz, “është nxjerrë” nga toka me bllokun e rëndë 70 tonë dhe është dërguar në Dresden për studim të mëtejmë’, shkruan gazeta “Archeologia”. Me analiza u konfirmua se druvarët e lashtë i kishin ngjitur shtyllat pa gozhda, me sistem dhëmbëzimi e lugjesh. – E dimë se këtë romakët kanë ditur ta bëjnë, por ky sistem ka qenë në përdorim 500 vjet para romakëve,a ka thënë arkeologu Rengert Elburg.

Pusi në Altscherebitz ishte në përdorim deri para dhjetë vjetësh dhe atëherë u mbush qëllimisht bashkë me 26 enë të paprekura, qindra pjesë enësh dhe materiale organike nga lajthitë, dredhëzat e kërpudhat. Elburg se edhe enët janë pritur me befasi .

– Rëndom nuk gjenden enë të ruajtura nga neoliti. E kur gjenden 26 enë të paprekura, atëherë është e qartë se bëhet fjalë për një rit. Ndoshta dhe ky ka enë edhe qëllimi i pusit.
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Mon May 20, 2013 8:36 am

Pas dy vitesh mund të drejtoni një makinë fluturuese

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Images?q=tbn:ANd9GcRNpyZf1AQLGqf3UMOup2kNBiVT-nJNRmCegKQiOcukiPaopn1cJw

Ky model i makinës fluturuese pritet të dalë në shitje në vitin 2015.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Terrafugia_transition

Kompania “Terrafugia” ka njoftuar dizejnimin e makinës së re që ka katër rrota, krahë, përmasa të vogla dhe mund të drejtohet nga kushdo.

Modeli i ri i quajtur “Transition”, vitin e kaluar fluturoi në mënyrë të suksesshme 1,400 milje për një minutë.Makina do të shitet për një çmim të kripur prej 300 mijë dollarësh.Për të qenë drejtues i saj duhet të kesh licencën e pilotit, të kalosh një test fluturimi që rreth 20 orë.Pavarësisht nga përparimet teknologjike që shfaq “Transition”, kritikët kanë thënë se ajo ende nuk është vizioni i makinave fluturuese që keni parë në filma.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Images?q=tbn:ANd9GcSo9b8quyZcn5rWqE2L6mYXAXV7U0W9Pxe9CiulP-zVf8rTiYq1xQ
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Tue May 21, 2013 6:41 pm

18-vjeçarja shpik pajisjen që karikon celularin në 20 sekonda

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Spot10816-14377-18_vjecarja_shpik_nje_pajisje_qe_karikon

Esha Kharemori nga Kalifornia ka tërhequr vëmendjen e gjigantëve teknologjik “Google”.

Për shpikjen e kësaj pajisje super të shpejtë 18-vjeçarja ka marrë një shumë prej 50 mijë dollarësh, nga projekti që mbështet inovacionin e studentëve në mbarë botën “Intel International Science and Engineering Fair” .

Pajisja e quajtur “Supercapacitor” është e vogël dhe fleksibël, e aftë të përballojë 10 mijë cikle rikarikuese, ndryshe nga bateritë normale.

“Google” ka kontaktuar me novatoren Esha për të zbuluar vizionin dhe planet e saj mbi të ardhmen e baterive telefonike.
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Thu Jun 20, 2013 2:52 pm

Elektroshok kundër qelizave kancerogjene

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 0,,16073920_401,00

Mjekët fusin direkt në qelizat tumorale elektroda që transmetojnë goditje elektrike të shkurtra, por me fuqi të lartë.Ndërhyrja duket mjaft jospektakulare. Mjeku fut në trupin e pacientit një gjilpërë të gjatë, por shumë të hollë. Pastaj ai shikon në një ekran që ka pranë. Aty, gjilpëra duket qartazi në pamjet e një radiografie, për shkak se intervenimi kryhet nën një aparat radiografie, zakonisht në formën e një tomografie kompjuterike. Në këtë mënyrë, mjeku mund ta lëvizë gjilpërën me saktësi aty ku duhet, p.sh. tek ndonjë tumor në mëlçi.

"Radiologu punon në ekran me duart e tij dhe e përdor kateterin ose instrumentat e tjerë prerës minimalisht në trup, për të bërë një operacion të vlefshëm." - thotë prof. Christian Stroszczynski nga Klinika Universitare Regensburg.

Deri tani, këto gjilpëra punonin sidomos sipas parimit termik: sapo gjilpëra e depëton në tumor, ajo nxehet shkurtimisht dhe qelizat e kancerit vdesin. Por ndonjëherë dëmtohen edhe qelizat e shëndetshme fqinje - një efekt anësor i padëshiruar.
"Këto janë procese termike që mund të shkaktojnë pak ndërlikime, por ama të rëndësishme në qoftë se gjilpëra gjendet për shembull në afërsi të një organi bosh si stomaku, apo në afërsi të një vene. Ne shpresojmë që nëpërmjet kësaj metode të re që nuk funksionon me ngrohje të kemi avantazhe." - thotë prof. Christian Stroszczynski

Metoda e re bazohet tek rryma elektrike dhe elektroshoku. Pra përmes gjilpërës mjekët lëshojnë në organ jo nxehtësi por dridhje elektrike.
"Në qelizat tumorale vihen direkt elektroda dhe shkaktohet një elektroshok. Qelizat e tumorit duket se reagojnë ndaj kësaj në mënyrë selektive, ato shpërthejnë dhe pastaj nxirren jashtë nga vetë trupi." - thotë prof. Christian Stroszczynski.

Elektro-Poracion irreversibël , quhet metoda e re. Si elektroda shërbejnë deri në gjshtë gjilpëra që transmetojnë goditje elektrike të shkurtra por me fuqi të lartë. Qelizat kanceroze që përmbajnë më shumë ujë se të shëndoshat reagojnë ndaj elektroshokut më shumë se qelizat e shëndosha.
´Mjekët shpresojnë se me këtë metodë mund t'i vrasin tumoret më me saktësi, dhe në të njëjtën kohë pa dëmtuar shumë qelizat përeth. Christian Stroszczynski e ka testuar metodën e re në një studim pilot me 35 pacientë me kancer në mëlçi. Tek mëlçia është e lehtë të depërtohet me gjilpërat e holla.

Edhe studimet e tjera janë premtuese. Po a është e mundur që kanceri të shërohet me terapinë me elektroshok, apo ai kthehet përsëri pas disa kohe?

"Kjo pyetje shtrohet duhet të shtohet vërtetë pas rezultateve afatgjata. Edhe pse ne jemi optimistë, ne me siguri duhet të presim disa vjet më shumë në mënyrë që të kryejmë një krahasim të thelluar me terapitë e tjera. "

Por metoda e elektroshokut ka megjithatë një disavantazh në krahasim me metodën e ngrohjes: ajo duhet të bëhet nën narkozë të plotë, që të mos shkaktojë probleme me zemrën, pra takikardi.

Deri tani metoda e elektroshokut aplikohet vetëm në pak klinika në Gjermani dhe kryesisht për tumoret e mëlçisë. Por në rast se ajo do të ketë sukses, mund të përdoret edhe për rastet e kancereve dhe tumoreve të organeve të tjera të buta si prostata apo pankreasi.
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Sat Jun 29, 2013 7:06 am

Prejardhja jone, qenie jashtokësore!

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Prejardhja-jone-qenie-jashtok%C3%ABsore

Jemi qenie jashtokësore. Mjaft kërkuat për gjurmë të alienve, ata gjenden këtu në tokë. Ne jemi qeniet aliene të planetit. Shkencëtarët kanë zbuluar prova që mbështesin teorinë se pjesë të ADN-së tonë vinë nga thellësitë e hapësirës.

Njerëzit kanë zbuluar pjesë të ADN-së në meteorite që në vitin 1960, por shkencëtarët duhej të ishin të sigurt nëse materiali vinte nga hapësira apo ishte thjeshtë një ndotje nga jeta tokësore. Për herë të parë, kemi provat se pjesë të ADN-së janë krijuar në hapsirë.
Lajmi vjen nga Dr. Michael Callahan, studiues në NASA. Ai është drejtuesi i studimit të publikuar me punën e akademisë kombëtare të shkencës në Amerikë.

Ekipi gjeti Adeninë dhe Guaninë në meteoritë të pasura me karbon që vinin nga hapësira. Këto dy përbërës janë dy nga katër bazat që formojnë acidin Dezoksiribonukleik (ADN). Dy të tjerat janë Citozina dhe Timina. Bashkë të katër përbërësit janë baza e jetës në tokë dhe me shumë mundësi në vende të tjerë në Univers.

Ekipi i studiuesve arriti në konkluzionin se dy bazat nuk ishin ndotje nga jeta në tokë, duke qenë se ato ishin krijuar në një proces kimik jo-biologjik.

Sipas studimit, i jepet suport teorisë se një “kit” me pjesë të gatshme, i krijuar në hapësirë, është dërguar në tokë me meteoritët dhe ka sjellë si pasojë krijimin e jetës. Zbulimi implikon se blloqet e jetës, të gatshëm, janë shpërndarë në gjithë universin dhe mund të kenë krijuar jetën edhe në planetë të tjerë.
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Tue Jul 02, 2013 8:43 am

A eshte ky sheruesi i kancerit...?

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Spot12279-16245-a_eshte_ky_sheruesi_i_kancerit_

Studimi i zhvilluar nga shkencëtarë në universitetin Rochesterit në SHBA tregoi se këto kafshë jo-leshatore në vitet pasuese nuk preken nga kanceri në krahasim me minjtë. 

Në studimet e zhvilluara në kushte laboratorike janë analizuar qelizat e lëkurës së urithëve të zhveshur.

Në qelizat e lëkurës së këtyre kafshëve të çuditshme  është gjetur në sasi të lartë një lëndë ngjitëse  me sheqer  HMW-HA, e cila pengon zhvillimin e tumorit.

Shkencëtarët mendojnë se kjo lëndë luan rol të rëndësishëm në riparimin e qelizave dhe se minjtë janë më të ekspozuar ndaj rrezikut të kancerit.

Rezultatet  e studimit të publikuara në revistën "Nature"  nënvizojnë faktin se një lëndë e tillë mund të ndihmojë në kurimin e kancerit tek personat e prekur nga kjo sëmundje.

Lënda HMW-HA, një lëndë kimike e ngjashme me lëndën ngjitëse me sheqer, tani për tani përdoret në kurimin e reumatizmës dhe heqjen e rrudhave rreth syve.

Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Fri Jul 12, 2013 7:05 am

Fuqia e Nanoteknologjise

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Nanotechnology

Nje video qe ju tregon epersine e materialeve dhe objekteve te prodhuara me elemente te teknologjise me moderne,te quajtura Nano-teknologji.Keto materiale kane avatazhe te pa diskutueshme ndaj atyre te zakoneshmet.Shihni videon e cila ju tregon se c'ndodh me to..

Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Mon Jul 15, 2013 8:06 am

Ura që ofron pamje spektakolare të Alpeve

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Spot12786-16774-ura_qe_ofron_pamje_spektakolare_te_alpev

Kjo urë është ngritur mbi një platformë xhami pranë një shkëmbi, në një lartësi prej 1300 ft të dukshme nën këmbët e vizitorëve.

Hapet për publikun të mërkurën, ura e re ofron pamje spektakolare të Alpeve, por një lartësi të tillë vetëm një person që ka guxim ka gjasa ta provojë.

“Stairway to nothingness” në Dachstein Glacier është vetëm për vizitorët me “nerva prej çeliku”.
Ura Pezull, ndodhet pranë qytetit të Schladming, e cila ndodhet katërmbëdhjetë hapa duke zbritur nga një shkëmb, e përfundon në një platformë xhami me pamje të maleve poshtë saj.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Ura%204%281%29

Ura është e gjatë 100 metra. Ajo u ndërtua brenda gjashtë muajve, dhe është ura më e lartë në Austri.

Drejtor teknik Karl Höflehner, i cili mbikqyri këtë projekt spektakolar, tha: "unë jam absolutisht i kënaqur që kemi arritur një marrëveshje me autoritetet e ruajtjes së natyrës, që do të thotë se të gjithë vizitorët në Dachstein tani mund të përjetojnë ndjesi që të lënë pa frymë e duke ndenjur pezull mbi shkëmbin përballë së cilës sytë të shkojnë mbi Alpet”.

Puna në urë është kryer në kushte jashtëzakonisht të vështira, por Höflehner shprehet se gjëja më e rëndësishme është se puna ka përfunduar pa asnjë aksident.
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Fri Sep 13, 2013 12:46 pm

Anija Voyager-1, 19 miliardë km nga toka, largohet nga Sistemi Diellor

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 6a00d8341bf67c53ef017c32f134a1970b-800wi
[*]
Voyager-1 është bërë objekti i parë i krijuar nga dora e njeriut që largohet nga sistemi ynë Diellor. Shkencëtarët thonë se instrumentat e sondës tregojnë se ajo ka kaluar përtej flluskës me gaz të diellit tonë dhe po lëviz nëpër hapësirë ndërmjet yjeve.

Lëshuar në 1977, ajo u dërgua fillimisht të studionte planetet më të largëta të Sistemit Diellor, por më pas rrugëtimi i saj thjesht vazhdoi. Deri më sot, një nga misionet më të vjetra të NASA-s është gati 19 miliardë kilometra larg planetit tonë. Distanca është kaq e madhe sa që duhen 17 orë që sinjali i radios i dërguar nga sonda, të arrijë në Tokë.

[*]Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 VoyagerReverse
[*]
“Ky është vërtet një moment historik të cilin kemi shpresuar se mund t’a arrinim kur e nisëm këtë projekt më shumë se 40 vjet më parë. Mund të krahasohet me hapin e parë të hedhur në Hënë”- tha prof. Ed Stone, udhëheqës i grupit të shkencëtarëve në këtë projekt.

Sipas prof. Sër Martin Rees, Kalimi i kufirit i cili njihet teknikisht si heliopauza është një arritje e jashtëzakonshme: “Është tërësisht befasuese se si një artifact kaq i brishtë, i bazuar në teknologjinë e viteve ’70, mund të sinjalizojë prezencën e saj nga një disatancë kaq e largët”.

Voyager- 1 u nis nga toka në 5 shtator 1977. Sonda nuk do t’i afrohet asnjë ylli tjetër për të paktën 40 mijë vjet, megjithëse lëviz me 161 mijë kilometra/orë.
[*]
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Mon Sep 16, 2013 8:12 am

Shkencëtarët krijojnë polimerin "Terminator", i cila ka aftesi vetë-riparuese

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Terminator-polimery

Shkencëtarët spanjollë kanë krijuar një polimer që mund të riparohet vetë në mënyrë spontane, pa ndihmën e asnjë ndërhyrje të jashtme. Për këtë arsye ai eshte quajtur 'Terminator', për shkak të ngjashmërisë së tij me robotin T-1000 i aftë të vetë-ripërtëritjes (vetë-shëruese).

"Materiali i ri mund të përdoret për të përmirësuar sigurinë dhe jetën e pjesëve plastike në produktet e përditshme, të tilla si komponente elektrike, makinat dhe madje edhe në ndërtimin e shtëpive,dhe biomaterialet tjera" - kështu thotë David Mecerreyes, një specialist në kimi e polimereve në Universitetin  Bask,ne Spanjë.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 63708d2cf4463650791d360b7a843541_article430bw

Ky polimer i parë i aftë të "vetë riparohet-'ne temperaturen e ambjentit, është në gjendje të arrijë ndjeshëm riparimin spontan në mungesë të një katalizatori. Shkencëtarët kanë treguar se pasi u pre në gjysmë, për të ri-mblidhen,copat u riparim me 97% në vetëm dy orë. Ky lajm është raportuar nga hulumtuesit në "Horizonti i Materialeve" Gazetë e Shoqërisë Mbretërore te Kimisë.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 4-liquid-metal_l

Vetë-rigjenerimi i këtyre Terminatoreve është bërë me poloimere me kosto të ulët,deklaron studiuesi Ibon Odriozola, një nga perfaqsuesit e CIDETEC Technologies Electrochemical,me qendër në San Sebastian. "Materialet e Polyurea-s dhe poliuretani-t, të cilat kanë një përbërje kimike dhe veti mekanike të ngjashme, mund të përdoren në një gamë të gjerë të produkteve komerciale, e cila e bën këtë sistem shumë tërheqës për një aplikim të shpejtë dhe të lehtë në fushën industriale".
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Empty Prodhimi i energjisë nga rrymat detare

Mesazh nga Rifat Sun Sep 22, 2013 3:26 pm

Prodhimi i energjisë nga rrymat detare

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Energjia-e-rrymave-detare-320x180

Në brigjet e Skocisë filloi puna për projektin më të madh të prodhimit të energjisë nga rrymat detare në Europë, pasi qeveria e Skocisë dha lejen finale. Një kompani private do të instalojë turbina në një proces me disa hapa në një ngushticë mes Skocisë dhe një ishulli.

Projekti në fazën e parë demonstruese do të ketë fuqi të instaluar prej 9 MW dhe me gjashtë turbina, ndërsa ndërtimi pritet të vijojë deri më 2020-n. Kur të përfundojë së ndërtuari, impianti do të ketë fuqi të instaluar prej 86 MW dhe do të gjenerojë energji elektrike për të furnizuar 42 mijë shtëpi.

Ky është edhe projekti i parë tregtar i zhvillimit të turbinave në rryma detare në ujërat e Skocisë. Kompania private ka marrë një kontratë 25-vjeçare për shfrytëzimin e një sipërfaqeje prej 3.5 kilometrash katrorë rrymash detare.

Secila prej turbinave është 22.5 metra e lartë, peshon 1500 tonë. Kompania shpreson se mund të arrijë të vendosë deri në 400 turbina.
Zhvillimi i mundësisë së shfrytëzimit të rrymave detare për prodhimin e energjisë elektrike shikohet si një fushë ende e paeksploruar e botës për të gjetur burime të rinovueshme energjetike.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Energy_map

Projekti do të financohet pjesërisht me subvencionime nga ana e qeverisë së Skocisë, me shpresë se me zhvillimin e kësaj teknologjie, kostoja do të ulet dhe kjo formë energjie do të bëhet e leverdishme nga pikëpamja komerciale. Problemi më i madh i projektit është që energjia e gjeneruar aty aktualisht nuk transportohet dot në rrjetin kombëtar të Britanisë së Madhe dhe do të përdoret vetëm si suplement për furnizimin e zonave të banuara përreth.

Skocia ka një nga projektet më ambicioze të eliminimit të energjisë fosile si burim për energjinë elektrike dhe zëvendësimin e tyre me energji të rinovueshme. Disa ekspertë besojnë se energjia nga rrymat detare mund të furnizojë deri në 20 për qind të nevojave të Britanisë së Madhe për energji në rast se zhvillohet në tërësi. Skocia shpreson se eksperimenti do ta ndihmojë të zhvillojë teknologjinë me perspektivën për të shitur pajisje në tregun vendas dhe nëpër botë.
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Sat Oct 05, 2013 6:57 pm

Alga për të ngrohur ndërtesat në Hamburg.

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 287x161_240896_alghe-per-riscaldare-gli-edifici-a

Fatura e energjise elektriknuk është më një problem

Kjo ndërtesë në Hamburg është mundësuar nga algat. Panelet prej qelqi janë të mbushura me bioreaktore te gjelbër të lëngshme , ose sisteme biologjike te kontrolluara,qe përbëhen nga mikroalga dhe substanca ushqyese. Në prani të diellit dhe ushqyesve , algat aktivizojnë procesin e fotosintezës.Në këtë mënyrë ,fasada siguron ngrohjen e pesëmbëdhjetë apartamenteve që përbëjnë ndërtesën.

Martin Kerner , menaxher i projektit :-deklaron se per funksionim e projektit  përdoret edhe një qark hidraulik që furnizon me ujë të pijshëm sistemin dhe ngroh tërë ndërtesën . "

Laura Gador është një prej qiramarrësve . Ballkoni i banesës së saj duket si një akuariumi , ku mikroalgat riprodhohen vazhdimisht. Panelet ne forme opake filtrojne rrezet e diellit ,ngrohin algat(te cilat vazhdimisht jane ne proces riprodhimi nepermjet fotosinezes prodhojne energji) duke lejuar ruajtjen e energjisë termike dhe duke siguruar temperaturën optimale të brendshme.

Laura Gador : " Ky sistem na lejon të kursejme rreth një mijë euro për vit, në energji elektrike. Ne nuk paguajnë pothuajse asgjë për shkak se ndërtesa është shumë mirë e izoluar ".

Të ashtuquajturat fasadat microbiale do të ketë një të ardhme premtuese .

Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Sat Oct 05, 2013 7:05 pm

Arkitektura kunder ndotjes...

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Z

Spitali Manuel Gea González i Mexico City ka një fasadë që nuk është vetëm e bukur .Ajo eshte bërë me një material të veçantë që është përdorur për të pastruar ajrin e një njerit nga qytet me te ndotur te botes.Konceptuar nga një kompani Berlineze,fasada është përbërë nga module Prosolve për një total prej 2500 metra katrore. Modulet janë të mbuluara me një pigment të veçantë që,kur goditet nga rrezet ultraviolet të diellit ,modulet Prosolve me pigmente reagojne ne uljen e ndotjes duke e kthyer atë në dioksid karboni dhe ujë . Këto pigmente nuk ndryshojnë dhe mund të pastrojnë ajrin për një dekadë .

Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Empty Faktorët që rrezikojnë kujtesën:

Mesazh nga Rifat Fri Mar 21, 2014 2:16 pm

Faktorët që rrezikojnë kujtesën

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Spot21242-26494-ja_cfare_e_rrezikon_kujtesen

Bazuar në një lajm të “Foxnews”, depozitimi dhe rithirrja e informacionit mund të jetë e mangët nëse e shohim si një proces psikologjik, dhe rrjedhimisht kujtesa mbetet e pambrojtur ndaj shumë forcave të caktuara cenuese. Këto forca mund të jenë nga brenda dhe jashtë, dhe mund të ndikojnë për një kohë të shkurtër apo afatgjatë në ndonjë fushë të kujtesës.

Ja faktorët që rrezikojnë kujtesën:

1. Duhani. Shumë studime tregojnë se tek duhanpirësit shfaqet një dobësim në rritje në aftësitë informative dhe në kujtesë, sidomos në pleqëri;

2. Ushqyerja e gabuar. Truri ka nevojë për glukozë. Nëse kufizoni ushqyerjen, atëherë do të ketë edhe një dobësim të fuqisë së trurit. Kur jeni shumë të uritur dhe të lodhur, tek ju pasqyrohen ndjenja të shumta dhe të papërcaktuara. Një ushqyerje e gabuar mund të shkaktojë dhe pasoja më serioze, siç është sindroma Korsakoff. Kjo sindromë është shenjë e mungesës së vitaminave e krijuar nga një përthithje e mangët e vitaminave dhe  marrja e pakët e Vitaminës B1.

3. Herpesi. Si një çrregullim shëndetësor i ngjashëm me sëmundje si Alzheimer, paraliza apo depresioni, Herpesi është një vrasës i vërtetë i kujtesës. Në shumë raste kjo sëmundje nuk ju bën të harroni emrin e shokut tuaj apo vendin ku keni lënë çelësat. Por një infeksion i rëndë i njohur si “Herpes simplex encephalitis” mund t’ju cenojë rëndë kujtesën.

4. Hipnoza. Gjërat e bëra nën hipnozë mund të harrohen. Megjithëse efekti i saj është kalimtar, hipnoza ka një fazë (etapë) “posthypnotic amnezia” (amnezi pas hipnozës),  gjatë së cilës mund të harrosh disa ngjarje ose të kaluarën.

5. Stresi. Studimet tregojnë se ngjarjet e ngarkuara me stres dobësojnë kujtesën.

Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Wed Apr 02, 2014 2:09 pm

Tanku që maskohet

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Article-0-1CB8FAE200000578-138_634x423

Dy firma polake kanë krijuar një tank që mund t'i mashtrojë forcat armike duke ndryshuar formën. Prototipi PL0-01 është një tank për tre persona që peshon 35 tonë. E mbuluar nga një rrjetë pllakash të zhvilluara, ai mund të transformohet në një makinë ose në një objekt çfarëdo, thjesht duke ndryshuar temperaturën e pllakave.

Ai është ndërtuar nga firmat polake “Obrum” dhe “BAE”. Çelësi i aftësive të saj maskuese janë pllakat në formë gjashtëkëndëshi, të cilat mund të kontrollojnë temperaturën e tankut. Nëse ato përshtaten me nivelet e ambientit, tanku zhduket efektivisht nga sensorët e nxehtësisë. Duke përshtatur sensorët, pajisja mund të maskohet edhe si një makinë. 

Si funksionon tanku?

Pjatat në formë gjashtëkëndëshe që mbulojnë tankun mund të kontrollojnë nxehtësinë e tyre dhe temperaturën e gjithë tankut. Nëse ata përshtaten me nivelet e mjedisit, tanku zhduket efektivisht nga sensorët e nxehtësisë, që përdoren zakonisht nga pajisjet në fushën e betejës. Naforat mund të manipulohen në temperatura, duke vepruar si një ekran dhe duke i lejuar kontrolluesit të kontrollojnë ekzaktësisht mënyrën sesi duket. Kjo lejon që tanku të përdorë kamuflazh aktiv me rreze infra të kuqe, si për shembull të marrë ngjyrën e tigrit kur është në xhungël, ose të një makine në qytet. 

Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Rifat Wed Apr 16, 2014 6:53 am

Gjendet ilaçi kundër kancerit?

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Spot22204-27815-gjendet_ilaci_kunder_kancerit

Ilaçi kundër kancerit është gjetur, kështu pretendojnë disa shkencëtarë të cilët kanë zbuluar një ilaç çudibërës

Ky ilaç ka asgjësuar çdo tumor me të cilin ka rënë në kontakt.

Revista “Science Magazine” shkruan së ilaçi funksionin duke bllokuar proteinën CD47, e cila sinjalizon ngopjen në organizëm. Proteina ndodhet në sistemin tonë imunitar dhe prodhohet në qelizat e gjakut.

Ky studim është kryer nga disa hulumtues nga Universiteti i Stanford-it, të cilët mendojnë se qelizat e kancerit kanë prodhuar një sasi të pamjaftueshme nga kjo proteinë, duke bërë kështu që sistemi imunitar të mos shkatërrojë dot qelizat kanceroze.

Shkencëtarët kanë ndërtuar një antitrup që bllokon kancerin CF47, duke nxitur sistemin imunitar t’i sulmojë qelizat e rrezikshme.

Deri tani ata e kanë përdorur këtë antitrup tek kaviet dhe organet e njeriut të prekur nga kanceri, që janë transplantuar tek minjt, siç janë truri, gjiri dhe prostata.

Menjëherë antitrupi ka detyruar sistemin imunitar të asgjësoje qelizat e kancerit.

Biologu Irving Weissman nga Universiteti i Standford-it, në Palo Alto të Kalifornisë ka thënë: “Ne kemi treguar se edhe kur tumori ka filluar të shfaqet, antitrupi ose mund ta shërojë tumorin ose mund ta ndalë rritjen dhe të parandalojë metastazat”.

Trjanimi ka pasur efkete anësore, ku disa nga qelizat e shëndosha kanë qenë objekt sulmesh, nga sistemi imunitar i minjve, por kjo nuk është aq e dëshmshme sa qelizat kanceroze.
Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 Empty Aeroportet ku inxhieria eshte transformuar ne art...

Mesazh nga Rifat Wed May 21, 2014 2:50 pm

Mrekullitë arkitekturore ku fluturimi kthehet në vepër arti

Shkenca ne ndihme te njeriut - Faqe 3 11

Pjesa më e madhe e aeroporteve janë funksionale, por këto janë mrekulli arkitekturore. Jonathan Glancey na tregon se ku fluturimi kthehet në vepër arti. Në çdo moment ka 800 mijë njerëz që fluturojnë me avion. Imagjinoni se sa pasagjerë fluturojnë në një periudhë 24-orëshe, mujore e vjeçare. Dhe mendoni se si miliona pasagjerë lëvizin nëpër mijëra aeroporte. Pavarësisht se sa shumë janë përpjekur arkitektët më të mirë të botës, aeroporti është një tip ndërtese i vështirë për të rënë në dashuri. E vërteta është se pasagjerët shumë rrallë i japin një vështrim të dytë arkitekturës rreth tyre. Por ka aeroporte që kanë një aftësi të veçantë për të na inkurajuar për të hedhur sytë rreth e rrotull. Këtu janë disa nga aeroportet më të mirë – për sa i përket dizajnit dhe atmosferës. /Përgatiti: Endri Farka

1. Chek Lap Kok, Aeroporti Ndërkombëtar i Hong Kongut

Ky aeroport i madh dhe elegant u ndërtua gjatë kohës kur Hong Kongu iu dorëzua Republikës Popullore Kineze në vitin 1997, edhe pse hapja u bë vitin e ardhshëm. Terminali i madh, u projektua që të ngjante me një avion nga kompania Foster & Partners. Chep Lap Kok karakterizohet nga çeliku i lehtë dhe çatitë prej xhami, korridore të qartë pasagjerësh dhe një market të madh qendror.

2. Aeroporti Ndërkombëtar “General Cesareo Berisso”, Montevideo, Uruguai

Më mirë i njohur me emrin “Carrasco” – i marrë nga emri i një periferie 15 km nga qendra Montevideos – ky aeroport ka arritur një shkallë ndërkombëtare për terminalin e ri, elegant dhe të rafinuar, që u hap në vitin 2009. I dizajnuar nga arkitekti uruguaian Rafael Vinoly, të gjitha funksionet e terminalit janë të vendosur nën një çati të lakuar 365 metra. Pjesa e brendshme është tepër e ndriçuar nga drita natyrale, dhe pasagjerët e vizitorët mund të shikojnë nga dritaret e një restoranti ose një tarrace të hapur, një peisazh të mrekullueshëm kodrinor, si dhe avionët që ulen e ngrihen.

3. Aeroporti “Giovanni Nicelli”, Venecia, Itali

Pak minuta nga sheshi “St Mark”, Aeroporti Nicelli është një nga qytetet aeroporte më të bukur në Europë. Ai shërben si degëzim i aeroportit ndërkombëtar Marco Polo, në anën tjetër të lagunës. Terminali i tij është ndërtuar dhe vendosur bukur me një dizajn goditës që nga viti 1935. Arritjet dhe nisjet shoqërohen nga tingull i një pianoje të madhe dhe piktura murale të avionëve të viteve 30’. E ndodhur mes lagunës, një kishe mesjetare dhe ndërtesave të tjera historike, aeroporti mund të arrihet me këmbë, varkë ose biçikletë.

4. Aeroporti “Long Beach”, Kaliforni

I vendosur prapa një terminali Art Deco që daton nga viti 1941, nga Horace Austin dhe Kenneth Wing – ndodhet një kompleks ndërtesash të reja mes të cilave dhe aeroporti kaq shumë i dashur rajonal, i cili deri më sot nuk e ka humbur sharmin e epokës hollivudiane. Aty mund të ecësh në mes të pavioneve të rrethuara nga të dyja anët me pemë. Ajo që të ofron Long Beach, është një alternativë tepër relaksuese fluturimesh. Të paktën për fluturimet e brendshme deri në aeroportin ndërkombëtar të Los Anxhelesit 18 milje në veri. Punimet rikonstruktuese të vitit 2012 kanë bërë që terminali të duket më mirë, me një numër të madh mozaikësh të mrekullueshëm.

5. Aeroporti Barra, Skoci

Barra, një ishull i vogël, ofron atë që aeroportet e tjera nuk kanë mundësi, fluturimet e planifikuara nga pista e plazhit. Kjo eksperiencë fluturimi është e paharrueshme për ata që e pëlqejnë modën e vjetër. Të shohësh një tip të tillë avioni të ngrihet nga uji në drejtim të qiellit skocez është një mrekulli e vërtetë, por ndodh shpesh që këto avionë nuk janë të pajisur me mjetet e nevojshme për të lundruar në ujë.

6. Aeroporti Ndërkombëtar Kansai, Osaka, Japoni

Ky aeroport i shquar, që i shërben disa qyteteve është i vendosur në një ishull 2.5 km nga gjiri i Osakës. I hapur në vitin 1995, ky ishte një projekt tepër ambicioz dhe i shtrenjtë për t’u ndërmarrë, sepse mungonte dhe dëshira dhe hapësira për të ndërtuar një aeroport të ri kryesor japonez. I dizajnuar nga Dyqani i Punimeve Renzo Piano në Xhenoa, Paris e Nju Jork, terminali i gjatë 1.7 km është ndoshta ndërtesa më e gjatë në botë. Ai është ndërtuar edhe për t’i bërë ballë tërmeteve dhe tajfunëve Kur tërmeti i vitit 1995 goditi Japoninë, dhe rreth 6434 njerëz mbetën të vdekur në Kansai, ky aeroport mbeti i padëmtuar, biles edhe xhamat nuk u thyen. Shoqëria Amerikane e Inxhinierëve e emëroi Kansai-n një nga 10 Monumentet Inxhinierike më të mira.

7. Aeroporti “Courchevel”, Francë

U hap në vitin 1961 për të rritur pasurinë e këtij rezorti alpin francez. Courchevel është një nga aeroportet më të kërkuar nga pilotët. Atyre u duhet të kalojnë lugina të thella malore dhe një pistë tepër të shkurtër. Aeroporti është i vendosur në një shpat malor dhe ka një pjerrësi këndore prej 18,5 gradësh. Kjo bën të mundur ngadalësimin e uljes së aeroplanëve dhe pamjet nga kabina janë të frikshme. Ngritjet janë tepër të vështira, dhe avioni duhet të dalë nga shpati malor në një kohë rekord. Pilotët duhet të pajisen me certifikatë të veçantë për të fluturuar këtu.

8. Aeroporti “Queen Tamar”, Mestia, Xhorxhia

Mestia është një qytezë e vogël, 1.5 km lart maleve të Kaukazit në veri-perëndim të Xhorxhias, dhe kishave dhe kalave të saj të mbrojtura nga UNESCO. Terminali i ri është ndërthurje e çelikut dhe xhamit – ajo është punë e artistit dhe arkitektit gjerman Jurgen Mayer-Hermann. Struktura bardh-e-zi është dizajnuar me qëllim që të ngjallë kureshtje dhe të ndihmojë qytezën e Mestias të bëjë pjesë në hartën e botës moderne.

9. Aeroporti Ndërkombëtar “Dammam King Fahd”, Arabi Saudite

Dammam është një nga qytetet më të pasura me naftë në Tokë. Aeroporti i tij është ndoshta më i madhi në botë, edhe pse kjo ide është e bazuar në sipërfaqet e mëdha të rërës së shkretëtirës që ka zënë në Gjirin Persik. E planifikuar nga arkitektët japonezë Yamasaki dhe Shoqatës së tij, ndërtimi i këtij aeroporti filloi në vitin 1976. Aeroporti u hap për operime të plota komerciale në 1999-n. Gjatë Luftës, shërbente si bazë ushtarake. Ai shtrihet 50km nga qyteti Dammamm dhe arrihet përmes rrugës së shkretëtire plot deve, tenda beduine dhe skena të tjera tradicionale të jetës arabe.

10. Aeroporti “King Abdul Aziz”, Jeddah

I formuar nga një grup i madh tendash gjigante, ky është një nga aeroportet më të çuditshme në botë. Ajo që e bën këtë aeroport të veçantë është se përdoret vetëm 6 javë në vit, për një milion ose më shumë myslimanë që fluturojnë në Jeddah për të shkuar në Mekë. Inxhinieri i Bangladeshit Fazlur Rahman Kahn dhe arkitektët amerikanë të grupit SOM patën një ide brilante: një rrjet tendash gjigante. Anët e tendave janë të hapura ndaj elementëve. Duke shërbyer si tenda të mëdha dielli, çatitë e terminalit krijojnë një atmosferë tepër të rehatshme për pasagjerët që presin të nisen për në Mekë. Ata mund të gatuajnë vetë ushqimet e tyre aty.

Rifat
Rifat
Webmaster
Webmaster

Mesazh nga Sponsored content

Sponsored content

Faqja 3 e 3 Previous  1, 2, 3